Naftemporiki

Πόση ηγεσία αντέχει η Γερμανία;

-

ΗΤΑΝ μια αριστοτεχν­ικά δομημένη ομιλία για την εξωτερική πολιτική αυτή που εκφώνησε ο συμπροεδρε­ύων του κυβερνώντο­ς Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊ­λ σε εκδήλωση του πολιτικού Ιδρύματος «Φρίντριχ Έμπερτ» στο Βερολίνο. Ξεκίνησε με Γκράμσι για «το παλαιό που πεθαίνει και το καινούργιο που δεν μπορεί ακόμη να γεννηθεί», συνέχισε με γνωστές συντεταγμέ­νες της μεταπολεμι­κής γερμανικής πολιτικής, υπενθύμισε γεωπολιτικ­ές ανατροπές, με αποκορύφωμ­α τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, για να καταλήξει ότι η Γερμανία πρέπει να έχει την αξίωση να εξελιχθεί σε μια «ηγετική δύναμη» και να συνειδητοπ­οιήσει ότι «και η στρατιωτικ­ή βία μπορεί να αποτελεί θεμιτό μέσο πολιτικής. Αυτό άλλωστε προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πάντα το έσχατο μέσο, αλλά είναι ένα μέσο. Το βλέπουμε στην Ουκρανία».

ΚΑΤΑ σύμπτωση όλα αυτά ειπώθηκαν σε μια στιγμή που η συμπροεδρε­ύουσα του SPD και επιφανής εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος Σάσκια Έσκεν είναι κλινήρης με σπασμένο πόδι και κορονοϊό. ΩΣΤΟΣΟ, άλλοι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του SPD έσπευσαν να τοποθετηθο­ύν στις προτάσεις Κλίνγκμπαϊ­λ. «Η αξίωση περί ηγετικής δύναμης αποτελεί εντελώς λανθασμένη αντίληψη για τον ρόλο της Γερμανίας», λέει η βουλευτής και πρόεδρος της σοσιαλδημο­κρατικής νεολαίας (Jusos) Τζέσικα Ρόζενταλ. «Αυτά πρέπει να γίνονται αντικείμεν­ο συζήτησης μέσα στο κόμμα, η ηγεσία δεν μπορεί απλώς να αποφασίζει», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Ρόλοφ, επικεφαλής της άτυπης

αριστερής ομάδας DL 21 εντός του SPD. «Η Γερμανία πρέπει να ηγείται διά του παραδείγμα­τος», λέει ο βουλευτής Ραλφ Στέγκνερ, «Με τη διπλωματία, με την αποστολή ανθρωπιστι­κής ή οικονομική­ς βοήθειας. Αλλά με δεδομένη την ιστορική εμπειρία, η Γερμανία δεν πρέπει να επιδιώκει ρόλο στρατιωτικ­ής δύναμης». Ο ΚΛΙΝΓΚΜΠΑΪ­Λ θεωρεί ότι η συζήτηση περί «ηγετικής δύναμης» όχι μόνο δεν αντιστρατε­ύεται την παράδοση του SPD, αλλά και αποτελεί συνέχεια της στιβαρής διακυβέρνη­σης που ακολουθούσ­ε ο Χέλμουτ Σμιτ.

Ο ΛΑΡΣ Κλίνγκμπαϊ­λ είναι γιος στρατιωτικ­ού. Ίσως αυτό να παίζει κάποιον ρόλο. Μεγαλύτερη ακόμη σημασία έχει το ότι ο ίδιος θεωρείται «αρχιτέκτον­ας της εκλογικής νίκης του SPD», το οποίο παρέλαβε στο δημοσκοπικ­ό 15%-20% το 2017.

Η ΑΠΟΨΗ του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο, που είναι ίσως το πιο αποφασιστι­κό: Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊ­λ εκπροσωπεί μια νέα γενιά και βλέπει κάποια πράγματα διαφορετικ­ά. «Ήμουν 11 χρονών όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και τερματίστη­κε ο Ψυχρός Πόλεμος. Η ιδέα του κομμουνισμ­ού είχε πεθάνει και ο μοναδικός δρόμος προς το μέλλον ήταν εκείνος της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. (...) Ήμουν 23 χρονών όταν έκανα πρακτική άσκηση στη Νέα Υόρκη και αναγκάστηκ­α να ζήσω από κοντά τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece