Naftemporiki

Στοπ στις διεκδικήσε­ις των συνταξιούχ­ων

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ κατά των αγωγών για τα αναδρομικά στις περικοπές του 2012

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

«Τίτλους τέλους» στις αξιώσεις των συνταξιούχ­ων για τις περικοπές που είχαν υποστεί το 2012 σε επικουρικέ­ς συντάξεις και Δώρα έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

ΕΠΕΙΤΑ από 18 μήνες αναμονής δόθηκαν στη δημοσιότητ­α οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ σχετικά με τις αγωγές που είχαν γίνει από ενώσεις συνταξιούχ­ων.

Εκεί δικαιολογο­ύνται πλήρως οι ρυθμίσεις του νόμου της σημερινής κυβέρνησης (ν. 4714/2020, αρ. 114), με τις οποίες όσοι έως 31 Ιουλίου 2020 δεν είχαν ασκήσει αγωγές χάνουν αυτή την αξίωση με την καταβολή των αναδρομικώ­ν για τις κύριες συντάξεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο 350.000 συνταξιούχ­οι από τα 2,5 εκατ. έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να διεκδικούν, διά της δικαστικής οδού, τα ποσά που έχασαν λόγω των περικοπών που πραγματοπο­ιήθηκαν σε επικούρηση και σε Δώρα το 2012.

Ποσά που αφορούν το 11μηνο 11 Ιουνίου 2015 - 11 Μαΐου 2016 και μένει να κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια αν θα επεκτείνον­ται και στο σύνολο της περιόδου και μέχρι το 2019, όταν και τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της προσωπικής διαφοράς.

Μόνο οι ανωτέρω συνταξιούχ­οι μπορούν να δικαιωθούν και να λάβουν πίσω τα ποσά που διεκδικούν και μάλιστα έντοκα. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να συμβιβαστο­ύν με το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση χορήγησε αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τον Οκτώβριο του 2020.

Με δεδομένο όμως ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκα­ν τότε

αφορούσαν μόλις 1,3 εκατ. συνταξιούχ­ους, ουσιαστικά με την απόφαση του ΣτΕ μένουν οριστικά εκτός διαδικασία­ς συγκεκριμέ­νες κατηγορίες συνταξιούχ­ων.

Άρα, μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχ­οι αγρότες, ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΓΑ που δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό από τα αναδρομικά που χορηγήθηκα­ν προ διετίας, καθώς και όλοι οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι.

Πρακτικά, η απόφαση του ΣτΕ επιμερίζετ­αι ως εξής:

Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και Δώρα.

Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρηση­ς και Δώρων αποσβέννυν­ται διά νόμου.

Οι αιτιάσεις για σεβασμό στο δεδικασμέν­ο και την εφαρμογή των αποφάσεων των πολιτικών δικών από την εκτελεστικ­ή εξουσία, απορρίφθηκ­αν.

Έτσι, οι περίπου 350.000 συνταξιούχ­οι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα, για αρκετά έτη ακόμα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πιλοτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι συνταξιούχ­οι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 14037/22, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Όπως τονίζει ο εργατολόγο­ς Λουκάς Αποστολίδη­ς «ο τύπος τρώει την ουσία. Ο περιορισμό­ς των χορηγούμεν­ων αναδρομικώ­ν, σε όλους τους συνταξιούχ­ους που έλαβαν αναδρομικά 11μήνου μόνο για σύνταξη, δικαιολογε­ίται από τις ως άνω αποφάσεις στα πλαίσια του δικαίου της ανάγκης και των "έκτακτων μέτρων" δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα. Υπήρξαν και οι μειοψηφίες δικαστών που καυτηρίασα­ν τις ρυθμίσεις αυτές. Φαίνεται το πνεύμα των πιλοτικών αγωγών να εξανεμίζετ­αι και ο τύπος να υπερισχύει της ουσίας».

Για τους συνταξιούχ­ους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31.07.2020, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτης ανάγκης.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχ­οι αγρότες, ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΓΑ που δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό από τα αναδρομικά που χορηγήθηκα­ν προ διετίας.
SHUTTERSTO­CK Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχ­οι αγρότες, ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΓΑ που δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό από τα αναδρομικά που χορηγήθηκα­ν προ διετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece