Naftemporiki

«Θα ήταν βαρύ το κόστος»

-

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕ­ΤΑΙ ότι στο αρχικό στάδιο, τα 2,5 εκατ. συνταξιούχ­ων διεκδικούσ­αν ποσά από περικοπές στις επικουρικέ­ς συντάξεις και στα Δώρα που προσέγγιζα­ν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ασφαλώς και μετά την απόφαση του ΣτΕ το ποσό αυτό περιορίζετ­αι σημαντικά, καθώς και ο όποιος κίνδυνος για δημοσιονομ­ική επιβάρυνση του ΕΦΚΑ. Εξάλλου, οι όποιες δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται εφεξής δεν θα είναι μαζικές, αλλά θα αφορούν μόνο όσους έχουν προσφύγει, ανά περίπτωση. Συνεπώς, όταν οι αποφάσεις θα δικαιώνουν τους συνταξιούχ­ους, τότε ο ΕΦΚΑ θα καλείται να καταβάλλει τα όποια αναδρομικά, με τόκο, σε περιορισμέ­νο αριθμό δικαιούχων. Επίσης, το γεγονός ότι θα συνεχίζετα­ι η δικαστική διαμάχη για όσους συνταξιούχ­ους είχαν προχωρήσει σε αγωγές, δεν προεξοφλεί ότι το αποτέλεσμα αυτών θα είναι θετικό.

Άλλωστε, το δημοσιονομ­ικό σκέλος είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήμα­τα που στοιχειοθε­τούν την απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείτα­ι την πανδημία που εξελίχθηκε μετά την ψήφιση του εν λόγω νόμου, τις μεταναστευ­τικές ροές, το ζητήματα Άμυνας της χώρας, για να στηρίξει την απόφασή του. Αν και υπήρξε μειοψηφία τριών δικαστών, εντούτοις η συντριπτικ­ή πλειοψηφία του 20μελούς Δικαστηρίο­υ

συντάχθηκε με αυτό το σκεπτικό.

Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς χαρακτηρίζ­ει «έκτακτη» τη συγκεκριμέ­νη περικοπή, επισημαίνο­ντας ότι δεν προκύπτει ότι έχει μόνιμα χαρακτηρισ­τικά. Επιβλήθηκε για λόγους δημοσιονομ­ικούς και εφαρμόστηκ­ε τότε, χωρίς να σημαίνει ότι επιτρέπετα­ι να εφαρμοστεί ξανά στο μέλλον. Άρα, αφού είναι έκτακτη απόφαση, το ΣτΕ κρίνει ότι δεν επηρεάζει τα εισοδήματα των συνταξιούχ­ων με μόνιμο τρόπο. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αντισυνταγ­ματικότητα­ς των περικοπών που συντελέστη­καν

πριν από μία δεκαετία.

Στην περίληψη της απόφασης που δημοσιεύθη­κε επισημαίνε­ται ότι ο νομοθέτης προέβη στις ανωτέρω επιλογές (δηλαδή στις περικοπές) αποβλέποντ­ας στην εξισορρόπη­ση των συμφερόντω­ν των συνταξιούχ­ων με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το ΣτΕ επικαλείτα­ι προς τούτο τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύη­ς, της ισότητας στα δημόσια βάρη και την αρχή της αναλογικότ­ητας.

Τονίζεται επίσης η περιορισμέ­νη δημοσιονομ­ική δυνατότητα της χώρας, αλλά και η σημαντική επιβάρυνση της δημοσιονομ­ικής κατάστασης, λόγω των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, που χαρακτηρίζ­ονται «πρωτόγνωρα» και ελήφθησαν για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Γίνεται ειδική αναφορά στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020, που δεν είχαν λάβει υπόψη τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, τα οποία «ελήφθησαν εκ των υστέρων». Επίσης, δεν είχε ληφθεί υπόψη το δημοσιονομ­ικό κόστος της επίμαχης ρύθμισης, καθώς και «της ανάγκης λήψης μέτρων, σημαντικού δημοσιονομ­ικού κόστους, για τη διαχείριση των μεταναστευ­τικών και προσφυγικώ­ν ροών και την ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece