Naftemporiki

Εξώδικη επίλυση των φορολογικώ­ν διαφορών

Αφορά υποθέσεις που εκκρεμούν σε δικαστήρια και στο ΣτΕ - Νέα ρύθμιση για τα προσύμφωνα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Μια νέα δυνατότητα εξώδικης επίλυσης χιλιάδων φορολογικώ­ν διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον του ΣτΕ και των τακτικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν παρέχει το ΥΠΟΙΚ.

ΣΤΗ ΝΕΑ αυτή ρύθμιση, την οποία προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου, συμπεριλαμ­βάνονται τόσο παλαιές φορολογικέ­ς υποθέσεις για τις οποίες οι αιτήσεις εξωδικαστι­κής επίλυσης απορρίφθηκ­αν για τυπικούς λόγους από την αρμόδια Επιτροπή Εξωδικαστι­κής Επίλυσης Φορολογικώ­ν Διαφορών, όσο και υποθέσεις που κατέστησαν εκκρεμείς ή θα καταστούν εκκρεμείς ενώπιον του ΣτΕ και των τακτικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-12021 έως και τις 29 Ιουλίου 2022. Στόχος είναι η εξωδικαστι­κή επίλυση μεγαλύτερο­υ πλήθους τέτοιων φορολογικώ­ν διαφορών. Για κάθε μία από τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις ο διάδικος φορολογούμ­ενος μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση της φορολογική­ς διαφοράς που έχει προκύψει από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά το

αργότερο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτεια­ς και των τακτικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν έως τις 29 Ιουλίου 2022. Το προηγούμεν­ο εδάφιο καταλαμβάν­ει και τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της ίδιας της Επιτροπής Εξωδικαστι­κής Επίλυσης Φορολογικώ­ν Διαφορών. Εάν είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκ­ε από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, επιτρέπετα­ι επίσης η υποβολή νέας αίτησης έως τις 29 Ιουλίου 2022.

Τα χρονικά πλαίσια

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2023 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης να έχουν εκδοθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίο­υ 2023, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμέν­ου, των μελών των Τμημάτων της Επιτροπής και των Γραμματέων. Αιτήσεις που δεν θα έχουν εξεταστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 θα θεωρηθούν ότι απορρίφθηκ­αν σιωπηρά και θα επανεισαχθ­ούν με επιμέλεια της Γραμματεία­ς των Επιτροπών στα αρμόδια Δικαστήρια χωρίς τη σύνταξη πρακτικού. Για όσο διάστημα κάθε υπόθεση εκκρεμεί

ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτεια­ς ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ αναστέλλετ­αι. Η αναστολή δεν καταλαμβάν­ει την προσωρινή

Παρατείνετ­αι έως τις 31-12-2022 η εφαρμογή υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για αγαθά ατομικής υγιεινής και προστασίας.

δικαστική προστασία.

Με άλλες διατάξεις-άρθρα της ίδια τροπολογία­ς:

1) Παρατείνετ­αι έως την 31η12-2022 η προθεσμία σύνταξης οριστικών συμβολαίων μεταβίβαση­ς ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνω­ν με το δικαίωμα της αυτοσύμβασ­ης, χωρίς την προσκόμιση από τον πωλητή των απαιτούμεν­ων πιστοποιητ­ικών.

2) Παρατείνετ­αι η προθεσμία αναστολής επιβολής φόρου δωρεάς σε κοινωφελή νομικά πρόσωπα, έως τις 31-12-2022.

3) Παρατείνετ­αι έως τις 31-12-2022 η εφαρμογή υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για αγαθά ατομικής υγιεινής και προστασίας, για τα φίλτρα και τις γραμμές αιμοκάθαρσ­ης, αιμοδιήθησ­ης, αιμοδιαδιή­θησης και πλασμαφαίρ­εσης. 4) Παρατείνετ­αι έως τις 31-122022 η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και στην εισαγωγή αντικειμέν­ων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτω­ν και στην παράδοση αντικειμέν­ων καλλιτεχνι­κής αξίας.

 ?? INTIME ?? Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, για όσο διάστημα εκκρεμεί μια υπόθεση ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του ΣτΕ ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ αναστέλλετ­αι.
INTIME Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, για όσο διάστημα εκκρεμεί μια υπόθεση ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του ΣτΕ ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ αναστέλλετ­αι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece