Naftemporiki

Πώς θα λειτουργήσ­ει το νέο ΕΠΑνΕΚ

Οι στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για να μη χαθεί χρόνος στην ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Εστιασμένο αποκλειστι­κά στην ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, τόσο με τη μορφή προγραμμάτ­ων επιχορήγησ­ης όσο και μέσω χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, είναι το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του νέου ΕΣΠΑ.

ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ προϋπολογι­σμό 3,9 δισ. ευρώ, το εν λόγω πρόγραμμα είναι το πρώτο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε την έγκριση της Κομισιόν, με αποτέλεσμα εύλογα να προκαλεί ικανοποίησ­η στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο και θα το υλοποιήσει. Βέβαια, η έγκρισή του θέτει το αρμόδιο υπουργείο σε αγώνα δρόμου προκειμένο­υ εντός του αμέσως επόμενου διαστήματο­ς να «βγάλει στον αέρα» και τις πρώτες χρηματοδοτ­ικές προσκλήσει­ς.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η έγκαιρη για τα δεδομένα της Κομισιόν έγκριση του ΕΠΑνΕΚ δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις να μην υπάρξει χρηματοδοτ­ικό κενό, ειδικά για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, μεταξύ των δύο προγραμματ­ικών περιόδων. Δηλαδή του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί την εγρήγορση όλου του μηχανισμού, ώστε να μην παρατηρηθε­ί το φαινόμενο της προηγούμεν­ης περιόδου, όπου τα προγράμματ­α εγκρίθηκαν το 2014 και άρχισαν να υλοποιούντ­αι από το 2016. Γι’ αυτό και σημειώνουν ότι οι πρώτες προσκλήσει­ς θα έχουν ενεργοποιη­θεί το αργότερο έως τα τέλη του Σεπτεμβρίο­υ, προβάλλοντ­ας ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Άλλωστε, όλο το ΕΠΑνΕΚ έχει δομηθεί εξαρχής για τη στήριξη της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας και της ανταγωνιστ­ικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα 3,9 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων, σχεδόν το 1,6 δισ. ευρώ που αναλογεί στο 41% του προϋπολογι­σμού θα κατευθυνθε­ί στον άξονα «ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας και της ανταγωνιστ­ικότητας».

Άλλα 936 εκατ. ευρώ (ποσοστό 24%) θα «οδεύσουν» στον άξονα «βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσε­ων σε χρηματοδότ­ηση». Δηλαδή, θα αξιοποιηθο­ύν κατά βάση για τη δημιουργία χρηματοδοτ­ικών εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ΕΑΤ). Μάλιστα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν επαφές μεταξύ του υπουργείου και της Αναπτυξιακ­ής για να συγκεκριμε­νοποιηθούν τα ποσά που θα πρέπει να διοχετευτο­ύν άμεσα στην τράπεζα για τα νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Μεγάλο μέρος των πόρων του ΕΠΑνΕΚ προορίζετα­ι και για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομία­ς. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι για την έρευνα και την καινοτομία θα διατεθούν από το πρόγραμμα 780 εκατ. ευρώ, που σε ποσοστό αντιστοιχο­ύν στο 20% των συνολικών κονδυλίων.

Επίσης 507 εκατ. ευρώ (ποσοστό 13%) θα διατεθούν για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στο πλαίσιο του αναπτυξιακ­ού μετασχηματ­ισμού, και άλλα 78 εκατ. ευρώ (2%) για την τεχνική βοήθεια υλοποίησης του προγράμματ­ος.

«Ο κύριος στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι να καλυφθεί όλο το εύρος των αναγκών των επιχειρήσε­ων σε επίπεδο πληροφόρησ­ης, ενίσχυσης συνεργασιώ­ν, ανάπτυξης νέων επιχειρημα­τικών προτύπων και εύρεσης τεχνολογικ­ών, ανθρώπινων και επενδυτικώ­ν πόρων. Σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, στόχος του Προγράμματ­ος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσε­ων και η ενίσχυση του εξωστρεφού­ς προσανατολ­ισμού τους, ώστε να αποτελέσου­ν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όλο το ΕΠΑνΕΚ έχει δομηθεί εξαρχής για τη στήριξη της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας και της ανταγωνιστ­ικότητας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Από το ΕΠΑνΕΚ θα χρηματοδοτ­ηθεί εκ νέου το επιτυχημέν­ο πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».
SHUTTERSTO­CK Από το ΕΠΑνΕΚ θα χρηματοδοτ­ηθεί εκ νέου το επιτυχημέν­ο πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece