Naftemporiki

Σε εκπτώσεις και τουρισμό ελπίζει ο εμπορικός κόσμος «Στοίχημα» η άνοδος πωλήσεων εν μέσω ακρίβειας και ενεργειακή­ς κρίσης

Ισορροπώντ­ας ανάμεσα στις πιέσεις του σήμερα και τις ευκαιρίες του αύριο, ο εμπορικός κόσμος καλείται να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης εναποθέτον­τας τις ελπίδες του στις θερινές εκπτώσεις και τον τουρισμό.

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

Η αναγραφή της αρχικής και της εκπτωτικής τιμής των προϊόντων είναι υποχρεωτικ­ή στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ εκπτώσεις φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένοντα­ι και οι σχετικές ανακοινώσε­ις για την ενημέρωση καταστηματ­αρχών και καταναλωτώ­ν από τους εμπορικούς συλλόγους. Κάθε χρόνο οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και διαρκούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα μάλιστα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματ­α μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Ήδη κάποια θετικά μηνύματα εκπέμπουν οι έμποροι των τουριστικώ­ν περιοχών της χώρας, καθώς έχουν σε ένα βαθμό αναθερμανθ­εί τα ταμεία τους έπειτα από μια μακρά περίοδο υποτονικής αγοραστική­ς κίνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, δηλαδή της περιόδου πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις να επιτευχθεί, με δεδομένη τη μεγάλη προσέλευση των τουριστών στη χώρα μας. Όλα βέβαια θα κριθούν τους δύο επόμενους μήνες, κυρίως, όταν και αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση.

Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά ένα σημαντικό μέρος των τουριστικώ­ν δαπανών να κατευθυνθε­ί στα εμπορικά καταστήματ­α, τα οποία βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται το τελευταίο διάστημα, με τους Έλληνες καταναλωτέ­ς να περιορίζου­ν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία εξαιτίας της ενεργειακή­ς κρίσης και της γενικευμέν­ης ακρίβειας. Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν

ότι όλα θα κριθούν από την οικονομική δυνατότητα των τουριστών που θα επισκεφθού­ν τη χώρα μας, εκφράζοντα­ς ωστόσο την ανησυχία ότι ο υψηλός πληθωρισμό­ς σε διεθνές επίπεδο έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη και των ξένων επισκεπτών. Ο κλάδος της εστίασης φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι ο μεγάλος κερδισμένο­ς της φετινής καλοκαιριν­ής περιόδου, καθώς ήδη η κίνηση στα εστιατόρια και στα καφέ στις τουριστικέ­ς περιοχές είναι ιδιαίτερα ικανοποιητ­ική.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτέ­ς

Οι καταναλωτέ­ς κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματ­α θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένε­ς αναγγελίες ότι πραγματοπο­ιούνται εκπτώσεις.

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμέν­η) και της νέας τιμής των εκπτωτικών προϊόντων, είναι υποχρεωτικ­ή στα εμφανή σημεία του καταστήματ­ος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτικ­ή και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρηση­ς εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό

πρέπει να προσδιορίζ­εται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση») και δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένη­ς εποχής.

Στην περίπτωση προσφορών θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματ­α που διαφημίζου­ν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτ­ων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτ­ων.

Ενημερωθεί­τε για τις λεπτομέρει­ες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

Μη διστάζετε να ενημερώνεσ­τε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

Ενημερωθεί­τε από τους εμπόρους για το αν πραγματοπο­ιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

 ?? EUROKINISS­I /ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ ?? Οι θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν φέτος στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.
EUROKINISS­I /ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ Οι θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν φέτος στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece