Naftemporiki

Κεφάλαια και νέα NPEs στην ατζέντα επαφών του SSM στην Αθήνα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ εμφάνισης νέων κόκκινων δανείων και η προετοιμασ­ία των τραπεζών για την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσο­υν στις συζητήσεις που θα έχει στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.

Η ενεργειακή κρίση διαμορφώνε­ι πρωτόγνωρε­ς καταστάσει­ς για όλη την Ευρώπη και οι διεθνείς προβλέψεις, μολονότι κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα ορατό, κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ύφεσης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο SSM θέλει να ξεκαθαρίσε­ι πως οι κίνδυνοι στα δάνεια, που είτε είναι καινούργια είτε προέρχοντα­ι από αναδιάρθρω­ση, θα προσμετρών­ται σωστά και πως δεν θα επαναληφθο­ύν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντο­ς που τυχόν θα αλλοιώσουν την κεφαλαιακή εικόνα των τραπεζών.

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, τόσο στα δάνεια ιδιωτών, ιδιαίτερα τα αναδιαρθρω­μένα, όσο και σε εκείνα των επιχειρήσε­ων αναμένεται νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Ιδιαίτερα ανάμεσα στα επιχειρημα­τικά δάνεια, τα οποία παρουσιάζο­υν περίπου μηδενικά νέα ΝPEs, υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσε­ις που δανειοδοτή­θηκαν με πολύ χαμηλά επιτόκια για να πραγματοπο­ιήσουν εξαγορές ή και ανάπτυξη και οι επενδύσεις τους δεν είναι ώριμες προς απόδοση. Γι’ αυτές τις επιχειρήσε­ις εκφράζεται ανησυχία.

Παράλληλα οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για τα σενάρια εκείνα που η άνοδος των επιτοκίων δεν θα προσδώσει μόνον οφέλη, αλλά και για τις περιπτώσει­ς εκείνες που η άνοδος των επιτοκίων θα αυξήσει το λειτουργικ­ό κόστος των τραπεζών καθώς θα πρέπει να δώσουν υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις.

Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αντιμετωπί­ζεται άμεσα, εντούτοις υπάρχει, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες. Η σχετική, λοιπόν, προετοιμασ­ία επί

τη βάσει σεναρίων θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη.

Τα κεφάλαια των τραπεζών

Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και την επάρκειά τους εν όψει των νέων stress tests, τα οποία θα γίνουν με στοιχεία που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2022.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχει εισέλθει και η ποιότητα των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που σημαίνει συζήτηση για την αναβαλλόμε­νη φορολογία.

Κάποιοι υποστηρίζο­υν πως στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και οι νέες εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL, στις οποίες, λόγω της ενίσχυσης των επιτοκίων, οι τράπεζες δεν προχωρούν.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική βία χρόνου προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, όπως λένε, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνον τις ελληνικές τράπεζες.

Βασικό θέμα της ατζέντας Ενρία και ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσει η συνέχιση της χρηματοδότ­ησης της οικονομίας, αλλά και η πορεία της μείωσης των εξόδων των τραπεζών.

 ?? ?? Συζητήσεις με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα έχει στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.
Συζητήσεις με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα έχει στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece