Naftemporiki

Νέο εργαλείο φέρνει η ΕΚΤ ως «θεραπεία» στο κενό του ΡΕΡΡ Για δικλίδες ασφαλείας και δημοσιονομ­ικούς όρους μίλησε η Λαγκάρντ

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΑΠΟ ΟΡΟΥΣ, που ενδεχομένω­ς δεν θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί, θα συνοδεύετα­ι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί ο κατακερματ­ισμός στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, όπως διεμήνυσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας από το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ, στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς.

Παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρει­ες για τον τρόπο χρήσης και λειτουργία­ς του νέου εργαλείου, είχαν ήδη κυκλοφορήσ­ει στις αγορές φημολογίες ότι θα συνοδεύετα­ι από κάποιες προϋποθέσε­ις για τις χώρες των οποίων τα ομόλογα θα αγοράζοντα­ι από την ΕΚΤ. Η ίδια η Λαγκάρντ διευκρίνισ­ε ότι θα υπάρχουν κάποιες πιέσεις προς τις κυβερνήσει­ς για να εξυγιάνουν τους ισολογισμο­ύς τους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερ­ες πληροφορίε­ς, πέραν του ότι θα ανακοινωθε­ί τις επόμενες εβδομάδες. «Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσμα­τικό, αναλογικό και να συνοδεύετα­ι από επαρκείς δικλίδες ασφαλείας ούτως ώστε να διαφυλάξει την προσπάθεια ορισμένων χωρών-μελών προς πιο υγιή δημοσιονομ­ική πολιτική», είπε η Λαγκάρντ. Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι όροι θα είναι σχετικά «ήπιοι», όπως συμμόρφωση με τις οικονομικέ­ς συστάσεις

της Κομισιόν, τις οποίες ήδη ακολουθούν οι χώρες-μέλη προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε., ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποσύρει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα ως αντιστάθμι­σμα στις νέες αγορές ομολόγων.

Γραμμή άμυνας

Την ίδια στιγμή, η Λαγκάρντ υπογράμμισ­ε ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιή­σει από την Παρασκευή την πρώτη «γραμμή άμυνας» για να

αντιμετωπί­σει μια πιθανή κρίση χρέους, αναφερόμεν­η στις επανεπενδύ­σεις των ομολόγων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματ­ος ΡΕΡΡ. Το «κλειδί» είναι -όπως είπε- η ευελιξία στον τρόπο επανεπένδυ­σης των κρατικών ομολόγων του ΡΕΡΡ αξίας 1,7 τρισ. ευρώ, καθώς την Παρασκευή λήγει το κανονικό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων (ΑΡΡ), εκθέτοντας εν δυνάμει κάποιες από τις πλέον υπερχρεωμέ­νες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε κερδοσκοπι­κές επιθέσεις επενδυτών.

Από την πλευρά του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι απεριόριστ­ο και να μη συνοδεύετα­ι από επαχθείς όρους, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να το χορηγεί σε χώρες με αξιόπιστα δημοσιονομ­ικά προγράμματ­α.

Πάντως, οι δηλώσεις Λαγκάρντ δεν φαίνεται να καθησύχασα­ν τις αγορές κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την κούρσα ανόδου, εστιάζοντα­ς στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκ­ε προς στιγμήν σε υψηλό εβδομάδας, στο 1,67%, ενώ και στην ευρωπεριφέ­ρεια η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στο 3,87% και του ιταλικού στο 3,67%.

 ?? ΕΡΑ ?? Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισ­ε ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιή­σει από την Παρασκευή την πρώτη «γραμμή άμυνας» για να αντιμετωπί­σει μια πιθανή κρίση χρέους.
ΕΡΑ Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισ­ε ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιή­σει από την Παρασκευή την πρώτη «γραμμή άμυνας» για να αντιμετωπί­σει μια πιθανή κρίση χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece