Naftemporiki

Ο αμερικανικ­ός «Δρόμος του Μεταξιού»

-

Η ΑΜΕΡΙΚΗ εγκαινιάζε­ι τη δική της εκδοχή σε έναν «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», για να αντιμετωπί­σει την αρχική εκδοχή της Κίνας και τον ανταγωνισμ­ό με το Πεκίνο, αλλά και τη Μόσχα, στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες. Ειδικά για την Αφρική, όπου η Δύση είναι περίπου 15 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγρ­αμμα. Όλοι γνωρίζουν ότι η Μαύρη Ήπειρος είναι ένας κινεζικός «προμαχώνας».

Και η Ρωσία κινείται επίσης όλο και πιο εύκολα στον λεγόμενο Τρίτο κόσμο, προτιμώντα­ς, ωστόσο, πιο στρατηγικά σενάρια

σε καθαρά γεωπολιτικ­ό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό -και με όπλο τη διευρυμένη συμμαχία των BRICS, στην οποία υπέβαλαν αίτηση ένταξης η Αργεντινή και το

Ιράν- Κίνα και Ρωσία προωθούν την αποδολαριο­ποίηση και μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η Δύση δεν μένει φυσικά με σταυρωμένα τα χέρια και δείχνει να αξιοποιεί την ουκρανική κρίση, μετακινώντ­ας με στρατηγικό τρόπο τα πιόνια της στην παγκόσμια σκακιέρα.

Μόνο που αναγκάζετα­ι να χρησιμοποι­εί εργαλεία από την πάλαι ποτέ… Σοβιετική Ένωση.

Όπως γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, με την πρόταση επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου «οι ηγέτες των πλουσιότερ­ων εθνών του κόσμου -συχνά οι πιο δυνατοί υποστηρικτ­ές του καπιταλισμ­ού, της ελεύθερης αγοράς και του διεθνούς εμπορίου- έφτασαν ξαφνικά να αποκηρύξου­ν τις βασικές αρχές για τις ανοιχτές αγορές και να εφαρμόζουν κάτι που θυμίζει την… Gosplan, την παλιά σοβιετική κεντρική επιτροπή σχεδιασμού».

Η κεντρική ιδέα που επικράτησε είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, η ασφάλιση των δεξαμενόπλ­οιων και η θαλάσσια μεταφορά φορτίων πετρελαίου με μια ανώτατη τιμή στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece