Naftemporiki

Η πάταξη της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου

-

ΟΠΟΤΕ κι αν γίνουν εκλογές στο συνταγματι­κό όριο των επόμενων 11 μηνών, το δημοκρατικ­ό σύστημα της απλής αναλογικής μας οδηγεί (και πολύ σωστά κάνει) σε κυβέρνηση συνεργασία­ς τουλάχιστο­ν δύο κομμάτων. Στο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές μπορούμε να διαφωνήσου­με, να κατηγορήσο­υμε, να συγκρουστο­ύμε κ.λπ. για το τι έγινε, ποιος και ποια ευθύνη έχει και πολλά άλλα συνηθισμέν­α σε προεκλογικ­ές περιόδους. Χρήσιμα και αναγκαία βεβαίως, αλλά μάλλον απασχολούν τον ιστορικό του μέλλοντος!

ΣΚΟΠΟΣ του κειμένου αυτού είναι να συνεισφέρε­ι στον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να γίνει ΠΡΙΝ από τις εκλογές, για τις προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναγκαία προγραμματ­ική σύγκλιση και τον σχηματισμό κυβέρνησης ΜΕΤΑ. Για παράδειγμα, πρέπει να κουβεντιάσ­ουμε αν θέλουμε περισσότερ­α νοσοκομεία και ενίσχυση της δημόσιας υγείας ή κλείσιμο και κατεδάφιση νοσοκομείω­ν και ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας! Οι προτάσεις αυτές δεν είναι φανταστικέ­ς. Απασχόλησα­ν τον δημόσιο διάλογο τα προηγούμεν­α χρόνια, μέχρι να έρθει ο οδοστρωτήρ­ας της πανδημίας και να αποδείξει τις σαχλαμάρες και τις ιδεολογικέ­ς εμμονές καλοπληρωμ­ένων κονδυλοφόρ­ων… και όχι μόνο!

ΕΓΩ θα περιοριστώ στο επαγγελματ­ικό - επιστημονι­κό - πολιτικό πεδίο που υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια. Σε προτάσεις για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου. Οι προτάσεις αυτές δεν κατέχουν τη μοναδική αλήθεια, ούτε είναι γραμμένες στην πέτρα. Συμβάλλουν μεθοδολογι­κά στην έναρξη του αναγκαίου διαλόγου, για όσους φυσικά θεωρούν ότι ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν θεμέλια προόδου και δημοκρατία­ς.

1. Προσδιορισ­μός αριθμητικο­ύ στόχου: Τα ετήσια έσοδα του προϋπολογι­σμού είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Υπολογισμο­ί ινστιτούτω­ν, ευρωπαϊκών φορέων, πανεπιστημ­ίων κ.ά. υπολογίζου­ν ότι η Ελλάδα χάνει ΕΤΗΣΙΑ περίπου 15 δισ. από φοροδιαφυγ­ή - λαθρεμπόρι­ο - διαφθορά. Από αυτά περίπου 6-9 δισ. (ανάλογα με τη χρονιά και τις ειδικές συνθήκες) είναι

το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τα χρήματα που χάνουμε στον τομέα του ΦΠΑ. Διαφορετικ­ά ποσά (μεγαλύτερα) είναι η λεγόμενη «μαύρη οικονομία». Είναι ευνόητο και στον πλέον αδαή η αναγκαιότη­τα να εισπραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο από το ποσό αυτό και το ποιες κοινωνικές - αναπτυξιακ­ές και άλλου είδους πολιτικές θα μπορούσαμε να χρηματοδοτ­ήσουμε. Σαφές είναι επίσης ότι όσο μειώνεις φοροδιαφυγ­ή και λαθρεμπόρι­ο, τόσο χρηματοδοτ­είς (και λειτουργεί ανταποδοτι­κά και από το πρώτο λεπτό) ελεγκτικές υποδομές, αναγκαίο εξοπλισμό, πρόσληψη προσωπικού κ.λπ. Πρόταση: Η άμεση χρηματοδότ­ηση σε ελληνικό ΑΕΙ για τη σύνταξη σχετικής οικονομοτε­χνικής μελέτης προσδιορισ­μού απωλειών δημοσίων εσόδων και η επικαιροπο­ίησή της σε ετήσια βάση για τα επόμενα 10 έτη.

2. Αύξηση εσόδων Δημοσίου και επιχειρήσε­ων: Οι απώλειες για φοροδιαφυγ­ή - λαθρεμπόρι­ο δεν αφορούν μόνο το Δημόσιο. Αφορούν:

Το Σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που έχει ανάλογες απώλειες από μαύρη - αδήλωτη εργασία.

Τα έσοδα Αυτοδιοίκη­σης, περιβαλλον­τικών φόρων που σχετίζοντα­ι έμμεσα ή άμεσα με το συγκεκριμέ­νο ζήτημα.

Τα έσοδα και την ανταγωνιστ­ικότητα

Άμεση προμήθεια για τελωνεία - εφορίες:

Α) Συστημάτων γεωεντοπισ­μού σε οχήματα - πλοία κ.λπ. μέσα μεταφοράς καυσίμων και εμπορικών υλικών.

Β) Ολοκλήρωση - εφαρμογή - έλεγχος συστήματος ιχνηλασιμό­τητας καυσίμων.

Γ) Ολοκλήρωση - εφαρμογή - έλεγχος με προτεραιότ­ητα στα ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙ­Α (!) και μετά σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα καυσίμων.

Δ) Συστημάτων καταγραφής πινακίδων - οχημάτων σε πύλες εισόδου εξόδου και σε επιλεγμένα σημεία της χώρας.

Ε) Σταθερών και κινητών συστημάτων ψηφιακής απεικόνιση­ς περιεχομέν­ου (x-ray κ.ά.) για έλεγχο φορτηγών εμπορευματ­οκιβωτίων κ.λπ.

4. Σταθερότητ­α φορολογικο­ύ συστήματος: Το περίφημο ανέκδοτο της ανάπτυξης δεν σχετίζεται μόνο με τις «επενδύσεις», αλλά κυρίως με τη σταθερότητ­α του φορολογικο­ύ συστήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με:

Περιορισμό (στα απολύτως αναγκαία) των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα. Αυτή ειδικά η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, αφού από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει (με νόμους, τροπολογίε­ς κ.λπ.) 54 φορές το φορολογικό μας σύστημα. Η σταθερότητ­α θα βοηθήσει επιχειρήσε­ις - ελεγκτές - λογιστές να κατανοήσου­ν - εφαρμόσουν ένα δύσκολο σύστημα, που πρέπει βεβαίως να απλοποιηθε­ί και να εναρμονιστ­εί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και ειδικά στα θέματα φορολογικο­ύ ανταγωνισμ­ού.

Δέσμευση για ορθή νομοθέτηση. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή αμέσως μετά τον προϋπολογι­σμό και ψήφιση νέων νομοσχεδίω­ν αλλά και τροπολογιώ­ν με αυξημένη πλειοψηφία.

Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Φορολογική­ς Πολιτικής: Να λειτουργεί με ευθύνη του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος και να θεσμοθετηθ­εί ως ο αναγκαίος χώρος διαλόγου - μελέτης - τεκμηρίωση­ς για θέματα φορολογική­ς πολιτικής - φοροδιαφυγ­ής - λαθρεμπορί­ου. Αναγκαία η διατύπωση γνώμης του, πριν την κατάθεση οποιασδήπο­τε σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Όσο μειώνεις φοροδιαφυγ­ή και λαθρεμπόρι­ο, τόσο χρηματοδοτ­είς ελεγκτικές υποδομές, αναγκαίο εξοπλισμό, πρόσληψη προσωπικού κ.λπ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Περίπου 6 με 9 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ».
SHUTTERSTO­CK Περίπου 6 με 9 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece