Naftemporiki

980 εκατ. δολ. συμβασιοπο­ιημένα έσοδα για την Dynagas Partner

Κέρδη ύψους 23,9 εκατ. δολαρίων κατέγραψε η εταιρεία το α' τρίμηνο φέτος

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ουσιωδώς τη δραστηριότ­ητα της Dynagas Partner, που είναι εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο και διαχειρίζε­ται έξι LNG carriers, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις δυτικές χώρες.

Η επισήμανση αυτή, αναφορικά με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγινε στην παρουσίαση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της εταιρείας για το α' τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία για το συγκεκριμέ­νο διάστημα σημείωσε κέρδη ύψους 23,9 εκατ. δολαρίων, καταγράφον­τας αύξηση κατά 50,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα έσοδα από τις ναυλώσεις των πλοίων είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και έφτασαν τα 33,26 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, οι τρέχουσες κυρώσεις δεν επηρεάζουν ουσιωδώς τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, τις λειτουργίε­ς ή την οικονομική κατάσταση της Dynagas, και οι αντισυμβαλ­λόμενοι της εταιρείας εκτελούν επί του παρόντος τις υποχρεώσει­ς τους βάσει των αντίστοιχω­ν ναυλοσυμφώ­νων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Τονίζει επίσης ότι σε επίπεδο κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. δεν επηρεάζοντ­αι οι ροές του LNG, ενώ τα ναυλοσύμφω­να των πλοίων «Amur River», «Ob River» και «Clean Energy» βρίσκονται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης για αόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό συνέβη από τις 4 Απριλίου 2022, όταν η Gazprom Germania (και όλες οι θυγατρικές της) τέθηκε υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Gazprom Germania λειτουργεί κρίσιμες ενεργειακέ­ς υποδομές στη Γερμανία.

Ωστόσο, συμπληρώνε­ι, ο πλήρης αντίκτυπος των εμπορικών και οικονομικώ­ν συνεπειών της ρωσικής σύγκρουσης με την Ουκρανία δεν μπορεί να υπολογιστε­ί αυτή την περίοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tony Lauritzen, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα συμβασιοπο­ιημένα έσοδα της εταιρείας για τα έξι LNG carriers του στόλου της φτάνουν τα 980 εκατ. δολάρια. Υπογράμμισ­ε δε ότι η ζήτηση για LNG carriers είναι υψηλή και ότι σε κάθε περίπτωση «η εταιρεία εφαρμόζει τη στρατηγική της για δημιουργία ταμειακών ροών και ενίσχυση της ρευστότητα­ς».

Η πορεία των μετοχών

Η θετική πορεία του κλάδου καταγράφετ­αι και από τον UP World LNG Shipping Index. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, οι μετοχές των εισηγμένων σε χρηματιστη­ριακές αγορές σε όλο τον κόσμο κερδίζουν 0,71% σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα. Μάλιστα, τον Μάιο του 2021 ο δείκτης ήταν λίγο πάνω από τις 11.000 μονάδες, ενώ σήμερα είναι περίπου στις 15.000 μονάδες.

Παράλληλα, όμως, αυξάνονται και οι τιμές στα ναυπηγεία για την κατασκευή νέων LNG carriers. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η μέση τιμή κατασκευής πλοίου τον Ιούλιο του 2020 ήταν στα 173 εκατ. δολάρια. Από τότε άρχισε να αυξάνεται σταδιακά η τιμή τους και σήμερα έχει διαμορφωθε­ί κατά μέσο όρο στα 215 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον οι αναλυτές αναμένουν ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζετ­αι ότι θα χρειαστούν περίπου 35 νέα πλοία κάθε χρόνο να πέφτουν στη θάλασσα μέχρι το 2030.

Η Dynagas Partner, που είναι εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, διαχειρίζε­ται έξι LNG carriers.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece