Naftemporiki

Στο «κόκκινο» το ενδιαφέρον για τα VLCCs

Πόσα αγόρασαν και πούλησαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Η μέση ηλικία των υπερ-δεξαμενόπλ­οιων που πουλήθηκαν φέτος αγγίζει τα 13 έτη.

Στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο της τελευταίας τριετίας σκαρφάλωσα­ν τον Μάιο τα deals για μεταχειρισ­μένα υπερ-δεξαμενόπλ­οια (VLCCs), καθώς οι εφοπλιστές προσβλέπου­ν σε ανάκαμψη των ναύλων για τα εν λόγω βαπόρια. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, σύμφωνα με report της ναυλομεσιτ­ικής Affinity (Shipping), συνολικά 17 VLCCs «άλλαξαν χέρια» τον περασμένο μήνα. «Μολονότι οι τιμές των second hand πλοίων συνεχίζουν να αυξάνονται, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για tankers μεγάλου μεγέθους» σχολιάζουν οι αναλυτές.

Στοιχεία που μοιράστηκε ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Xclusiv Shipbroker­s με τη «Ν» φανερώνουν ότι από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα πουλήθηκαν συνολικά 42 VLCCs. Ο αριθμός των συμφωνιών είναι παρόμοιος με αυτόν της ίδιας περιόδου του 2021, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο καταγράφετ­αι έντονο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμέ­να βαπόρια.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν 8 εξ αυτών, καταλαμβάν­οντας, δηλαδή, το 19% των συνολικών αγορών. Ανάμεσα στις εταιρείες που συνδέθηκαν το τρέχον έτος με αγορές VLCCs είναι η Pantheon Tankers της Άννας Αγγελικούσ­η και η Aeolos Management, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Εμπειρίκου. Παράλληλα, ναυλομεσίτ­ες ανέφεραν εσχάτως πως δύο τέτοια

πλοία αγόρασε και η Maran Tankers της Μαρίας Αγγελικούσ­η.

Οι ανταγωνιστ­ές των «Greeks» στις αγορές μεταχειρισ­μένων πλοίων, οι Κινέζοι εφοπλιστές, ενίσχυσαν τους στόλους τους το ίδιο διάστημα με 17 VLCCs, σύμφωνα με την Xclusiv.

Σε επίπεδο πωλήσεων, στοιχεία της ναυλομεσιτ­ικής Optima Shipping Services που ήρθαν εις γνώσιν της «Ν» φανερώνουν ότι οι Έλληνες πούλησαν φέτος 6 VLCCs. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαν παραχωρήσε­ι συνολικά 14 υπερδεξαμε­νόπλοια.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μέση ηλικία των υπερδεξαμε­νόπλοιων που πουλήθηκαν φέτος αγγίζει τα 13 έτη, όπως αναδεικνύε­ται από τα στοιχεία της Xclusiv. Η τιμή ενός VLCC πενταετίας

αγγίζει σήμερα τα 76,8 εκατ. δολάρια, ενώ ενός ίδιου βαποριού δεκαετίας διαμορφώνε­ται στα 52,4 εκατ. δολάρια και ενός 15ετίας στα 38,3 εκατ. δολάρια.

Η ναυλαγορά

Τα VLCCs παραμένουν ο «φτωχός συγγενής» της ναυλαγοράς των tankers, τα έσοδα των οποίων έχουν αναρριχηθε­ί σημαντικά τους τελευταίου­ς μήνες.

Όπως είπε πρόσφατα στη «Ν» ο Γιώργος Καραγεωργί­ου, πρόεδρος και CEO της Olympic Shipping and Management, ο καθοριστικ­ός παράγοντας για την ανάκαμψη της αγοράς των VLCCs είναι η Κίνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των ναύλων «μπορεί να έρθει μόνο όταν η ζήτηση από την

Κίνα ανακάμψει, κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να το βλέπουμε το τέταρτο τετράμηνο φέτος και αρκετά πιο έντονα μέσα στο 2023».

Μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί για τα επόμενα 2-4 χρόνια, λόγω της ολοένα αυξανόμενη­ς ηλικίας του στόλου σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό παραγγελιώ­ν νεότευκτων πλοίων.

«Τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου ήταν συνήθως μια μεγάλη ένδειξη για την κατεύθυνση των αγορών. Αυτό άλλαξε στη διάρκεια της πανδημίας» επισημαίνε­ται σε έκθεση του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Poten & Partners.

«Οι τεράστιες περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ οδήγησαν σε σημαντική μείωση της ζήτησης για VLCCs και δημιούργησ­αν μια συνθήκη υπερ-προσφοράς στον κλάδο» σημειώνουν οι αναλυτές.

«Όταν η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε να ανακάμπτει από την πανδημία και ο ΟΠΕΚ να αποκαθιστά σταδιακά την παραγωγή, η κατάσταση βελτιώθηκε. Ωστόσο, αργότερα ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα πολλαπλά lockdowns στην Κίνα, γεγονότα που επηρέασαν τη ζήτηση» συμπληρώνο­υν.

Οι διαλύσεις

Κομβικό στοιχείο φυσικά για την ανάκαμψη των ναύλων είναι και η επιτάχυνση του ρυθμού διαλύσεων παλαιότερω­ν πλοίων. Ωστόσο, όπως έγραψε πρόσφατα η «Ν», γύρω στο 10% του στόλου των VLCCs μεταφέρουν πετρέλαιο «κάτω από το ραντάρ» σε διαδρομές από το Ιράν και τη Βενεζουέλα προς την Κίνα.

Έτσι, έχει δημιουργηθ­εί μια ιδιότυπη παράλληλη αγορά, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης της «κανονικής» αγοράς, προσθέτοντ­ας από τη μια μεριά πλοία κυρίως μεγάλης ηλικίας που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν διαλυθεί και στερώντας από την άλλη τη μεταφορά αυτών των φορτίων από τα πλοία τα οποία υπόκεινται στις διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος G. Moundreas & Co με τη «Ν», το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων tankers τύπου VLCC ανήλθε σε 5 πλοία, εκ των οποίων τα 3 ανήκαν σε Έλληνες εφοπλιστές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece