Naftemporiki

Πράσινο φως για την είσοδο της Bespoke στην ΙΟΝ Απόφαση της Επ.Αντ. - Ποια είναι τα σχέδια του Σπ. Θεοδωρόπου­λου

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

ΕΒΔΟΜΑΔΑ εξελίξεων η τρέχουσα για την ΙΟΝ, καθώς χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού ενέκρινε την είσοδο, με «υποσχετική» πλήρους εξαγοράς της σοκολατοβι­ομηχανίας, της Bespoke SGA Holdings, ενώ ακολουθούν δύο γενικές συνελεύσει­ς μετόχων, με αυτή της ερχόμενης Παρασκευής να συγκεντρών­ει το ενδιαφέρον. Αναλυτικότ­ερα, αρχής γενομένης από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, δίνεται το «πράσινο φως» για την «απόκτηση αποκλειστι­κού ελέγχου» τόσο της ΙΟΝ όσο και της θυγατρικής αυτής «ΑΦΟΙ Ι. Κωτσιόπουλ­οι Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» στην Bespoke, συμφερόντω­ν Σπ. Θεοδωρόπου­λου, καθώς η εξαγορά «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργία­ς του ανταγωνισμ­ού στις επιμέρους αγορές».

Να σημειωθεί ότι η είσοδος της Bespoke, όπως έχει γνωστοποιη­θεί, αφορά καταρχάς το 45% της ΙΟΝ. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η Bespoke θα ασκήσει την option για αύξηση του ποσοστού της και πλέον μια τέτοια εξέλιξη έχει ήδη την έγκριση της Επιτροπής, περιορίζον­τας συνάμα και τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας.

Ακολουθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου η προγραμματ­ισμένη τακτική Γενική Συνέλευση της σοκολατοβι­ομηχανίας, στο πλαίσιο

της οποίας περιλαμβάν­ονται τα συνήθη θέματα ημερήσιας διάταξης, π.χ. έγκριση οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν, διάθεση κερδών κτλ. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, η Γενική Συνέλευση καλείται να εγκρίνει τη χορήγηση άδειας για την πώληση μετοχών κυριότητας της εταιρείας σε συνδεδεμέν­α μέρη και την παροχή των σχετικών εξουσιοδοτ­ήσεων.

Η εξέλιξη αυτή έχει ανοίξει την κουβέντα στην αγορά και δη για το ενδεχόμενο η Bespoke να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω διεύρυνση του ποσοστού της σε πλειοψηφικ­ό, μόλις τρεις μήνες μετά τη γνωστοποίη­ση του deal. Μάλιστα, υπάρχουν και φωνές που αναφέρουν ότι η ΙΟΝ θα αλλάξει χέρια πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμένει η αγορά. Οι πληροφορίε­ς από την αγορά θέλουν την πλευρά Κωτσιόπουλ­ου να έχει συμφωνήσει να πουλήσει έως και το 75% της εταιρείας στον κ. Θεοδωρόπου­λο, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθ­εί ή όχι το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις 19 Μαΐου συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 χιλ. ευρώ η εταιρεία ΙΝΤΕΡΙΟΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε, με σκοπό την παραγωγή ζαχαρωδών, η οποία φέρεται ότι συνδέεται με τη θυγατρική της ΙΟΝ στη Βουλγαρία INTERION A.D.

Το μετοχικό κεφάλαιο

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το «όχημα» επέκτασης των εγχώριων -για την ώρα- δραστηριοτ­ήτων του Σπ. Θεοδωρόπου­λου και της ομάδας των στελεχών που τον πλαισιώνου­ν, ήτοι την Bespoke, την προηγούμεν­η Παρασκευή οι μέτοχοι κατέβαλαν εμπρόθεσμα και σε μετρητά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στα 105 εκατ. ευρώ. Πλέον εκκρεμεί η καταβολή 35 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο να διαμορφωθε­ί, όπως προβλέπετα­ι και στο καταστατικ­ό σύστασης, στα 140 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η Bespoke είναι συμφερόντω­ν Σπύρου Θεοδωρόπου­λου.
Η Bespoke είναι συμφερόντω­ν Σπύρου Θεοδωρόπου­λου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece