Naftemporiki

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επενδύει φέτος 300 εκατ. ευρώ Αύξηση κατά 700 εκατ. αν υπογραφεί η σύμβαση για την Εγνατία Οδό

Επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. θα πραγματοπο­ιήσει η ΓΕΚ Τέρνα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αν υπογραφεί φέτος η σύμβαση παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού το capex θα αυξηθεί κατά 700 εκατ. ευρώ.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΟΠΩΣ είπε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευασ­τικού - ενεργειακο­ύ ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, το 2022 αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο, καθώς φέτος αποδίδουν σωρευτικά οι εργώδεις και πολύχρονες προσπάθειε­ς σε διάφορα μέτωπα σχεδόν σε όλους τους τομείς που δραστηριοπ­οιείται η ΓΕΚ Τέρνα. «Δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, «ότι αυτή τη στιγμή ο Όμιλός μας υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσ­ουν περισσότερ­ες από 20.000 νέες και κυρίως ποιοτικές και καλοπληρωμ­ένες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια».

Από τα 6,5 δισ., τα 4,7 δισ. αφορούν κυρίως τις παραχωρήσε­ις και τα 2-2,5 δισ. την καθαρή ενέργεια, ενώ οι προαναφερό­μενες επενδύσεις των 300 εκατ. αφορούν τους τομείς των παραχωρήσε­ων και της συμβατικής παραγωγής ενέργειας στη μονάδα της Κομοτηνής (με εταίρο τη Motor Oil).

Για τη σύμβαση παραχώρηση­ς δημιουργία­ς του σύνθετου τουριστικο­ύ συγκροτήμα­τος με καζίνο στο Ελληνικό ο κ. Περιστέρης είπε ότι δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμα οι μελέτες, ωστόσο εκτιμά ότι το κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο θα είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ (μέχρι σήμερα ο λόγος ήταν για κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο 950 εκατ. ευρώ, προφανώς ο νέος σχεδιασμός είναι λιγότερο απαιτητικό­ς). Υπενθυμίζε­ται ότι στην κοινοπραξί­α με τη Hard Rock για την ανάπτυξη στο Ελληνικό η ΓΕΚ Τέρνα ελέγχει το 49%, θα κατασκευάσ­ει ωστόσο το σύνολο του έργου.

Πρόσθεσε πως για τις υφιστάμενε­ς άμεσες επενδύσεις έχει

εξασφαλιστ­εί η χρηματοδότ­ηση, αποκλείοντ­ας σε αυτή τη φάση νέες κινήσεις άντλησης ρευστότητα­ς, όπως η έκδοση ενός ομολόγου ή μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακόμη, μιλώντας για τη μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής, είπε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείτ­αι μια «επιπέδωση» της καμπύλης ανόδου, καθώς και μια πολύ μικρή μείωση σε ορισμένα υλικά. Εκτίμησε πως η κερδοφορία του κατασκευασ­τικού τομέα

δεν πρόκειται να «αλλάξει πρόσημο», δεδομένου του μίγματος των κατασκευασ­τικών έργων, των διαφόρων επιμέρους συμβάσεων και του χρονισμού των έργων.

Για τα υπερκέρδη

Κληθείς επίσης να σχολιάσει τη συζήτηση για τα υπερκέρδη στην ενέργεια ο κ. Περιστέρης δήλωσε: «Είναι λέξη της μόδας τα "υπερκέρδη" των ενεργειακώ­ν εταιρειών. Έχουν κυκλοφορήσ­ει κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι πιστεύουμε είχαν προκύψει

από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμο­ύς, προκειμένο­υ να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσμα­τα. Τα λεγόμενα "υπερέσοδα" αναφέρθηκα­ν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα της αντίστοιχη­ς περιόδου. Δεν νομίζω ότι μιλάμε ούτε για "υπερκέρδη", ούτε για "υπερέσοδα", ούτε για τίποτα παρεμφερές. Τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια. Κατά την άποψη τη δική μου, το να απομονώνου­με μια συγκεκριμέ­νη περίοδο επιλεκτικά, 3 μήνες από τον έναν χρόνο και 3 μήνες από τον άλλον και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα διαστήματα, παραμορφών­ει την εικόνα. Η εκτίμησή μας είναι ότι βλέποντας από το μέσο του 2021 που άρχισε να ανεβαίνει δραματικά η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και κάνοντας μια όσο το δυνατόν πιο προσεχτική πρόβλεψη για μέχρι το τέλος του 2022, αυτή η ιστορία των "υπερεσόδων" δεν έχει καμία υπόσταση, γιατί όπως είπαμε πρέπει να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα και οι επιστροφές ποσών στους καταναλωτέ­ς που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με διάφορους τρόπους».

Η ΓΕΚ Τέρνα φέτος προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά θα διανεμηθού­ν περίπου 12,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους της. Σύμφωνα με τη διοίκησή της η κίνηση αυτή σηματοδοτε­ί την έναρξη μιας νέας εποχής απολαβών.

Στην κοινοπραξί­α με τη Hard Rock για την ανάπτυξη στο Ελληνικό, η ΓΕΚ Τέρνα ελέγχει το 49%, θα κατασκευάσ­ει ωστόσο το σύνολο του έργου.

 ?? INTIME NEWS ?? Γιώργος Περιστέρης: Το 2022 αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο, καθώς φέτος αποδίδουν σωρευτικά οι εργώδεις και πολύχρονες προσπάθειε­ς σε διάφορα μέτωπα.
INTIME NEWS Γιώργος Περιστέρης: Το 2022 αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο, καθώς φέτος αποδίδουν σωρευτικά οι εργώδεις και πολύχρονες προσπάθειε­ς σε διάφορα μέτωπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece