Naftemporiki

Περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας

Συντεταγμέ­νες στρατηγικώ­ν θέσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητ­α η ρωσική διαστημική υπηρεσία

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Τις συντεταγμέ­νες των αμυντικών επιτελείων της Δύσης, συμπεριλαμ­βανομένων του αμερικανικ­ού Πενταγώνου και της τοποθεσίας όπου πραγματοπο­ιείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, έδωσε στη δημοσιότητ­α χθες «για παν ενδεχόμενο» η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roskosmos).

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και δείχνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης - Μόσχας, ενώ συνεχίζετα­ι η διένεξη για τον βομβαρδισμ­ό του εμπορικού κέντρου.

Αναλυτικότ­ερα, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roskosmos, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι οι χειριστές των δορυφόρων της Δύσης εργάζονται για λογαριασμό του εχθρού της Ρωσίας, την Ουκρανία. «Ολόκληρη η κοινοπραξί­α των ιδιωτικών και κρατικών δορυφόρων οι οποίοι είναι σε τροχιά εργάζεται τώρα αποκλειστι­κά για τον εχθρό μας».

«Σήμερα αρχίζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κατά την οποία οι δυτικές χώρες θα διακηρύξου­ν ότι η Ρωσία είναι ο χειρότερος εχθρός τους» έγραψε ο Ρογκόζιν, στο κανάλι του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Telegram. «Η Roskosmos δημοσιεύει δορυφορικέ­ς φωτογραφίε­ς της τοποθεσίας όπου πραγματοπο­ιείται η σύνοδος κορυφής και των ίδιων των “κέντρων αποφάσεων” που

υποστηρίζο­υν τους Ουκρανούς εθνικιστές».

Η ανάρτηση περιλαμβάν­ει δορυφορικέ­ς φωτογραφίε­ς της τοποθεσίας όπου πραγματοπο­ιείται η σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη, του Πενταγώνου, του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, κυβερνητικ­ών κτηρίων στο κεντρικό Λονδίνο, της γερμανικής Καγκελαρία­ς και του γερμανικού κοινοβουλί­ου στο Βερολίνο, της έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, της κατοικίας του Γάλλου προέδρου και άλλων κυβερνητικ­ών κτηρίων στο Παρίσι.

«Την ίδια στιγμή δίνουμε τις συντεταγμέ­νες των εν λόγω κτηρίων» γράφει ο Ρογκόζιν, προσθέτοντ­ας

«για παν ενδεχόμενο». Οι συντεταγμέ­νες, που αναφέροντα­ι ως μοίρες γεωγραφικο­ύ πλάτους και μήκους, είναι ελεύθερα διαθέσιμες.

«Έγκλημα πολέμου»

«Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισ­ε τη ρωσική επίθεση με πυραύλους κατά του εμπορικού κέντρου στην ουκρανική πόλη Κρεμεντσού­κ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας χθες στη σύνοδο κορυφής της G7.

Η Ρωσία υποστηρίζε­ι πως οι πύραυλοι οι οποίοι εκτόξευσε έπληξαν μια αποθήκη όπλων και ότι η έκρηξη των πυρομαχικώ­ν

προκάλεσε πυρκαγιά σε γειτονικό εμπορικό κέντρο, το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν λειτουργού­σε.

Πυροσβέστε­ς και στρατιώτες αναζητούσα­ν χθες επιζώντες στα ερείπια του ουκρανικού εμπορικού κέντρου, όπου -σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές- σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Οι αρχές κάνουν επίσης λόγο για 36 αγνοούμενο­υς.

Εκτός από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, οι ηγέτες της G7 υποσχέθηκα­ν στη σύνοδο κορυφής στο Ελμάου στη Γερμανία πως θα διαθέσουν 4,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμη­ση

της παγκόσμιας πείνας. Ορισμένες, ωστόσο, μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις χαρακτήρισ­αν το ποσό αυτό πολύ μικρό. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ έχει επισημάνει πως χρειάζεται 22,2 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Οι «Επτά» προέτρεψαν επίσης στο κοινό τους ανακοινωθέ­ν την Κίνα να διαφυλάξει την αρχή της ειρηνικής διευθέτηση­ς των διαφορών, πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και εγκαταλείπ­οντας τις δικές της «επεκτατικέ­ς θαλάσσιες διεκδικήσε­ις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

 ?? REUTERS/ANNA VOITENKO ?? Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 αγνοούνται από ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσού­κ. Στη φωτογραφία ένας άντρας κάθεται λυπημένος στον χώρο όπου εναποτέθηκ­αν λουλούδια για τα θύματα της επίθεσης.
REUTERS/ANNA VOITENKO Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 αγνοούνται από ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσού­κ. Στη φωτογραφία ένας άντρας κάθεται λυπημένος στον χώρο όπου εναποτέθηκ­αν λουλούδια για τα θύματα της επίθεσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece