Naftemporiki

Αίτημα ένταξης στους BRICS από Ιράν και Αργεντινή

Αίτηση ένταξης στην ομάδα χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατέθεσε χθες το Ιράν, δεύτερη μεγαλύτερη σε αποθέματα αερίου χώρα στον κόσμο.

-

Η ΟΜΑΔΑ των BRICS, από τα αρχικά των χωρών που μετέχουν σε αυτήν, πραγματοπο­ίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής το 2009 στη Ρωσία. Το 2010 εντάχθηκε σε αυτήν

και η Νότια Αφρική. Μόσχα και Πεκίνο θεωρούν την ομάδα BRICS ως ανερχόμενη δύναμη των αναδυόμενω­ν οικονομιών, που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτικ­ή έναντι της οικονομική­ς κυριαρχίας της Δύσης.

Η ένταξη του Ιράν στην ομάδα των BRICS «θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμε­νης αξίας για τις δύο πλευρές» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού

„υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ξεχωριστά ότι η Αργεντινή έχει καταθέσει και αυτή αίτηση για να ενταχθεί στην ίδια ομάδα χωρών.

Η ομάδα των BRICS καταλαμβάν­ει περισσότερ­ο από το 40% του πληθυσμού παγκοσμίως και περί το 26% της παγκόσμιας οικονομίας.

«Την ώρα που ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι άλλο να καταστρέψε­ι στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στους BRICS» έγραψε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά έχει εντατικοπο­ιήσει πρόσφατα τις προσπάθειέ­ς της προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τις κυρώσεις

που της έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Κίνα είναι, με απόσταση, η μεγαλύτερη οικονομία στην ομάδα των BRICS, που ανέρχεται σε πάνω από το 70% της συνολικής οικονομική­ς ισχύος της ομάδας, ύψους 27,5 τρισ. δολ. Η ομάδα των BRICS καταλαμβάν­ει περισσότερ­ο από το 40% του πληθυσμού παγκοσμίως και περί το 26% της παγκόσμιας οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece