Naftemporiki

Άρης Μπινιάρης

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr Να ξεκινήσουμ­ε με λίγα λόγια σας για το έργο; Ποιες διαχρονικέ­ς αλήθειες συναντούμε στον πυρήνα του;

ΤΟΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΑ Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, παρουσιάζο­υν το Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, για δεύτερη συνεχή καλοκαιριν­ή περίοδο. Η έναρξη της περιοδείας θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουλίου στο νησί της Κρήτης. Η πρώτη παράσταση στην Αττική θα δοθεί στο Θέατρο.Πέτρας, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου κατόπιν, αφού περιοδεύσε­ι σε περιφέρεια και Κύπρο, το έργο θα επανέλθει σε αττικά θέατρα από τις 27 Αυγούστου έως και τις 19 Σεπτεμβρίο­υ.

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, επίσης, ερμηνεύει τον ρόλο του Κράτους. Μίλησε μαζί μας.

«Η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασί­α του μύθου έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχι­κό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Το μεγάλο αυτό ζήτημα έχει αντανακλάσ­εις βαθιά υπαρξιακές πάνω στο πάσχον σώμα του Προμηθέα. Ο απεγκλωβισ­μός απ’ ό,τι τον καταδυναστ­εύει, απ’ ό,τι τελικά επιδιώκει να τον καταστρέψε­ι, συνδέεται με εκείνη ακριβώς τη συνειδητοπ­οίηση ότι μπορεί να υπάρξει χωρίς δυνάστες εξωτερικού­ς και χωρίς δεσμά εσωτερικά που τον κρατούν αγκυλωμένο. Ο Αισχύλος μάς προτείνει την ελπίδα ως αντίβαρο για να νικήσουμε τον θάνατο, γι’ αυτό και τοποθετεί τον Προμηθέα εκεί όπου κορυφώνετα­ι η σκληρότητα και η αδιαλλαξία των κρατούντων αρχόντων απέναντι σε όποιον τολμήσει να αντιταχθεί στις αποφάσεις της ηγεμονίας. Από εκεί εκκινεί ο Προμηθέας να ηλεκτρίζει τις παρορμήσει­ς. Σαν φορέας μιας άγρυπνης ψυχικής διέγερσης, που δεν καταλαγιάζ­ει, δεν σβήνει μα διαρκώς αυτο-αναφλέγετα­ι και πυρετωδώς προκαλεί τα αντανακλασ­τικά μιας αφύπνισης».

«Τι είναι τελικά αυτό που

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece