Naftemporiki

Από τη Μόρια στο ΑΕΙ

-

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ δεν είναι ένα παιχνίδι συμβόλων. Για κάποιους σίγουρα δεν είναι καν παιχνίδι, αλλά μάλλον ακατάληπτα σαν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικ­ά.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ δεν είναι αφηρημένα στοιχεία. Αυτονομούν­ται, γίνονται μέθοδος, διαδικασία, αλλά δεν συρρικνώνο­νται σε εργαλεία, δεν εκφυλίζοντ­αι σε σημεία.

ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ από την ευθεία, διευρύνουν τον κόσμο και μας λένε καινούργιε­ς ιστορίες ή αφήνουν τις ερμηνείες και άλλες διεργασίες να κάνουν αταξίες.

ΠΟΙΑ ιστορία μάς λένε οι βαθμοί στις Πανελλαδικ­ές του 19χρονου Ιρανού πρόσφυγα; Αρίστευσε με 18,25 και αγγίζει τον στόχο του να περάσει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών του ΑΠΘ.

ΤΙ ΔΕΝ μας λένε το 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, το 19,5 στη Χημεία και το 13,5 στη Γλώσσα; Δεν μας λένε για το ταξίδι από τις ακτές της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2019 στη Μόρια, μετά στο Καρά Τεπέ, μετά πάλι σε καταυλισμό, ουρές, φασαρία, πώς να προετοιμασ­τεί για τη δοκιμασία στα θρανία. Δεν μας λένε για την αγωνία μέχρι να πάρει η οικογένεια άσυλο, να νοικιάσει ένα σπίτι, να στεγάσει του διαβάσματο­ς το ξενύχτι.

ΔΕΝ ΜΑΣ λένε ότι όσα κερδίζει κάποιος δεν είναι μόνο δικό του κατόρθωμα. Το λέει, όμως, ο ίδιος ο Κούρος Ντουρμοχαμ­αντί Μπαγκί, απόφοιτος του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης. «Διάβασα πάρα πολύ. Με βοήθησαν, όμως, όλοι πάρα πολύ, οι συμμαθητές μου, οι καθηγητές μου», μία ΜΚΟ «που μου βρήκε έναν μικρό χώρο για να πηγαίνω μετά το σχολείο», «ο καθηγητής μου στα Μαθηματικά, κ. Κουτσκουδή­ς», «έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια (σ.σ.: ελληνικά όχι επιπέδου προπονητή εισαγωγής, αλλά για να γράψει έκθεση) γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε... Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία».

ΔΕΝ ΜΑΣ λένε πολλά οι αριθμοί για την επιτυχία, μας λέει, όμως, η σχηματική ευκολία και η υποκρισία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece