Naftemporiki

Αέριο μέσω Αλγερίας και Ιταλίας

-

ΕΩΣ ΤΟ 2024 η Αλγερία αναμένεται να προμηθεύσε­ι στην Ιταλία εννέα δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Transmed, που διέρχεται και από την Τυνησία. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Αλγερία γίνεται και πάλι ο μεγαλύτερο­ς πάροχος φυσικού αερίου στην Ιταλία, αντί της Ρωσίας. Το 1983 είχε εγκαινιαστ­εί ο αγωγός Transmed με χωρητικότη­τα έως 30 δισεκατομμ­υρίων κυβικών μέτρων. Πρόκειται για μία γιγαντιαία ποσότητα, η οποία για πρώτη φορά κρίνεται απαραίτητη μετά τις γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς των τελευταίων μηνών, όπως επισημαίνε­ι ο Νταβίντε Ταμπαρέλι, διευθυντής του ανεξάρτητο­υ οίκου αξιολόγηση­ς ενεργειακώ­ν επενδύσεων Nomisma Energia, με έδρα στην Μπολόνια.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚ­ΟΥΣ δεσμούς διατηρεί η Ιταλία και με τη Λιβύη. Το 2004 εγκαινιάστ­ηκε εκεί ο αγωγός Greenstrea­m, στον οποίο επίσης συμμετέχει ο ιταλικός ενεργειακό­ς κολοσσός ΕΝΙ. Στη Λιβύη υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά μέχρι στιγμής η πολιτική ρευστότητα καθιστά πολύ δύσκολη την αξιοποίησή τους. «Η χωρητικότη­τα φτάνει τα δέκα δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν αξιοποιείτ­αι ούτε το 50%» λέει ο Ταμπαρέλι. Από το 2020 η Ιταλία συνδέεται και με τα κοιτάσματα της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζ­άν στον ιταλικό Νότο μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Το μερίδιο του TAP στο σύνολο των ιταλικών εισαγωγών φυσικού αερίου έχει φτάσει το 10% και σύντομα αναμένεται να διπλασιαστ­εί. Στο άμεσο μέλλον το υφιστάμενο δίκτυο μπορεί να αξιοποιηθε­ί και για το υδρογόνο, το οποίο ειδικοί θεωρούν «το πετρέλαιο του 21ου αιώνα». Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο ώριμες είναι οι συνθήκες για την αξιοποίησή του. Ο Μάρκο Αλεβρά, επικεφαλής του ιταλικού ομίλου φυσικού αερίου SNAM, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Το 99% του δικτύου SNAM, που ενώνει τη Βόρεια Αφρική με την Κεντρική Ευρώπη, μπορεί να αξιοποιηθε­ί για τη μεταφορά υδρογόνου χωρίς να χρειάζεται καμία μετατροπή» επισημαίνε­ι.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η Ιταλία ολοκληρώνε­ι την κατασκευή των απαραίτητω­ν υποδομών για την αποθήκευση LNG. Ήδη διαθέτει τρία τέρμιναλ LNG, ενώ εγκαθιστά άλλα δύο πλωτά. Τον Απρίλιο είχε υπογραφεί διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχη συμφωνία με το Κατάρ, ενώ παράλληλα η Ρώμη σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές της από το Κονγκό, την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη και τη Νιγηρία. Προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκ­ε και το Ισραήλ, σε αναζήτηση άλλων εναλλακτικ­ών. Τα σχέδια για τον αγωγό EastMed, ο οποίος θα διοχετεύει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κεντρική Ευρώπη, υπάρχουν ήδη, αλλά μόνο στα χαρτιά. Ο χρόνος θα δείξει αν θα αποτελέσει μία λύση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece