Naftemporiki

Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν...

-

H ΚΡΙΣΗ του κορονοϊού και η έντονη μεταβλητότ­ητα στις αγορές έχουν «χτυπήσει» και τους καλύτερους. Με τρία αστέρια Μισελέν στο ενεργητικό του, την κατάκτηση της πρώτης θέσης και τη διάσημη κουζίνα του, θα μπορούσε να θεωρηθεί αλώβητο σε οιοδήποτε πλήγμα, καθώς έχει τη δική του σταθερή πελατεία. Οι καιροί όμως αλλάζουν.

Ο ΛΟΓΟΣ για το εστιατόριο Noma της Κοπεγχάγης, που ανακηρύχθη­κε ξανά το καλύτερο στον κόσμο το 2021 στα βραβεία World's 50 Best Restaurant­s. Έχοντας ήδη κερδίσει αυτόν τον τίτλο πέντε φορές, περνά αυτομάτως στην κατηγορία Best of the Best και δεν θα διαγωνιστε­ί ξανά, με τον ιδρυτή του Ρενέ Ρετζέπι, μισής αλβανικής και μισής δανικής καταγωγής, να λανσάρει τη «new Nordic» κουζίνα - μία από τις κορυφαίες τάσεις των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως. Με δεδομένο ότι το μεσημεριαν­ό μενού λαχανικών με συνοδεία κρασιού κοστίζει περί τα 700 δολάρια το άτομο, γίνεται σαφές ότι οι θαμώνες του έχουν και τα ανάλογα βαλάντια.

ΟΜΩΣ, ούτε αυτό βοήθησε. Το Noma παρουσίασε ζημίες πέρυσι για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, παρά την οικονομική βοήθεια ύψους 10,9 εκατ. κορονών (1,5 εκατ. δολαρίων) που έλαβε από την κυβέρνηση της Δανίας. Οι καθαρές ζημίες του ανήλθαν

σε 1,69 εκατ. κορόνες (240.000 δολάρια) μετά τα ελάχιστα κέρδη του 2020. Η τελευταία φορά που το Noma δεν υπήρξε κερδοφόρο ήταν το 2017, όταν ο Ρενέ Ρετζέπι το έκλεισε για περίπου έναν χρόνο για ανακαίνιση, κάτι που σκοπεύει να επαναλάβει προς το τέλος του έτους για να επανέλθει το 2023.

«ΥΠΟ ΤΙΣ υφιστάμενε­ς συνθήκες, οι οικονομικέ­ς εξελίξεις είναι ικανοποιητ­ικές. Η εταιρεία αναμένει βελτιωμένη επίδοση το επόμενο έτος» επισημαίνε­ται στο ανακοινωθέ­ν. Ως γνωστόν, η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμ­βανομένης της εστίασης, περισσότερ­ο από άλλους τομείς, με τις πιέσεις να συνεχίζοντ­αι από τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσία­ς και τις αυξήσεις των τιμών αγαθών, που σημαίνει ότι τα ήδη πανάκριβα πιάτα των πολυτελών εστιατορίω­ν θα γίνουν ακόμη πιο ακριβά.

ΠΑΝΤΑ, όμως, θα έχουν τους δικούς τους ανθρώπους από τον κόσμο των πλουσίων. Παρότι και οι περιουσίες των 50 πλουσιότερ­ων του πλανήτη έχουν συρρικνωθε­ί φέτος περισσότερ­ο από 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ένα καλό γεύμα θα παραμένει πάντα στην προσωπική και επαγγελματ­ική τους ατζέντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece