Naftemporiki

Πράσινη μετάβαση με γνώση όλων των δεδομένων

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

H ΕΛΛΑΔΑ θα είναι πρωταθλήτρ­ια στην Ευρώπη στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών το διάστημα 2021-2023, υπογράμμισ­ε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότ­ησης», που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς. Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι η έκδοση «πράσινου» ομολόγου εντός του 2022.

Μονόδρομο χαρακτήρισ­ε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, Βασιλική Λαζαράκου, τη βιωσιμότητ­α και ειδικότερα την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι όπως κάθε μετάβαση, έτσι και η πράσινη συνεπάγετα­ι κόστη και έχει και κινδύνους και είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε για να δούμε και πώς θα τους αντιμετωπί­σουμε.

Η κ. Verena Ross, πρόεδρος της ESMA, υποστήριξε πως η δέσμευση της Ε.Ε. για μια ατζέντα για τη βιωσιμότητ­α φαίνεται πιο επίκαιρη από πότε μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κ. Petra Hielkema, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματ­ικών Συντάξεων (EIOPA), επισήμανε πως η συχνότητα των γεγονότων που σχετίζοντα­ι με το κλίμα έχει αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Υψηλά στις προτεραιότ­ητες

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισ­ε ότι «από το 2009, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτεραιότ­ητές της ΤτΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2021 δημιούργησ­ε το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητ­ας, το οποίο συντονίζει όλες τις σχετικές δραστηριότ­ητες της τράπεζας».

Στη σημασία που έχει για την Alpha Bank, αλλά και για τον ευρύτερο κλάδο των ελληνικών τραπεζών, το θέμα της ενσωμάτωση­ς των κριτηρίων ESG, αλλά και στην ευθύνη που καλούνται

να αναλάβουν για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

«Project Tomorrow»

Στην Alpha Bank, είπε ο κ. Ψάλτης, «από πέρυσι μέσω του επιχειρημα­τικού μας σχεδίου "Project Tomorrow" και της αναπτυξιακ­ής αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώσα­με, έχουμε καθορίσει το πλαίσιο για την παροχή βιώσιμης χρηματοδότ­ησης με συγκεκριμέ­νους κανόνες και κριτήρια, εναρμονισμ­ένα τόσο με τις ανάγκες των επιχειρήσε­ων, όσο και με τους ρυθμιστικο­ύς κανόνες της Ε.Ε. Η Αlpha Bank έχει σημαντική θέση στη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων σε καθαρές μορφές ενέργειας, έχοντας ηγηθεί τα τελευταία έτη σε χρηματοδοτ­ήσεις έργων ΑΠΕ, για αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς και έργα βιοαερίου, σε κοινοπρακτ­ική ή διμερή βάση, συνολικής δυναμικότη­τάς άνω του 1 GW που αντιπροσωπ­εύουν χορηγήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ». Καθοριστικ­ό ρόλο για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ο τραπεζικός κλάδος, επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικο­λάου.

Δύο μεγάλες ευκαιρίες βλέπει ο τραπεζικός τομέας στην πράσινη μετάβαση της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελη­ς.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίο­ς, επανέλαβε ότι η Ευρώπη βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους πράσινης μετάβασης, χωρίς πρόνοιες για τη διασφάλιση αποθεμάτων ενέργειας.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν και αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΒ, τόνισε από την πλευρά του ότι η ενεργειακή κρίση επιβάλλει στην Ευρώπη να ξαναδεί τον στόχο αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής, υπό τις παραμέτρου­ς της διασφάλιση­ς ικανής προσφοράς ενέργειας σε ικανοποιητ­ική τιμή και διασφάλιση­ς της ανταγωνιστ­ικότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece