Naftemporiki

Επανεκκινε­ί και πάλι το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

Κατέθεσε αίτημα για ένταξη του «Frontier II» η Εθνική Τράπεζα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», το οποίο επισήμως δεν είχε ποτέ σταματήσει.

ΩΣΤΟΣΟ, ένα παρασκήνιο ήθελε τη Eurostat να εγείρει θέμα οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» να πρέπει να εγγραφούν στο χρέος, μολονότι οι λοιποί κοινοτικοί θεσμοί σημείωναν μετ’ επιτάσεως την ίδια στιγμή πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνον στην περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων αυτών.

Το παραπάνω θέμα είχε δημιουργήσ­ει κάποιους προβληματι­σμούς και στο οικονομικό επιτελείο της χώρας οι οποίοι φαίνεται πως δεν υφίστανται πλέον.

Έτσι, κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν η πρώτη έπειτα από καιρό αίτηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσ­εις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής II».

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίησ­η δανείων της ETE με την κωδική ονομασία «Frontier II», συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, προκειμένο­υ να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητική­ς

προτεραιότ­ητας, αξίας 460 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξασφαλισμ­ένα δάνεια κυρίως μεγάλων, μικρομεσαί­ων και μικρών επιχειρήσε­ων, καθώς και στεγαστικά και καταναλωτι­κά δάνεια.

Το χαρτοφυλάκ­ιο ταξινομήθη­κε στα προς πώληση περιουσιακ­ά στοιχεία της τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτή είναι και η πρώτη κίνηση που γίνεται σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Απομένουν δύο ακόμη τιτλοποιήσ­εις, το Sunrise 3 της Τράπεζας Πειραιώς και το διατραπεζι­κό Solar.

Η Εθνική Τράπεζα είναι το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», για το οποίο συνολικά έχουν υποβληθεί πέντε αιτήσεις. Οι άλλες 4 αφορούν το χαρτοφυλάκ­ιο Cosmos της Alpha Bank, τα Sunrise I και ΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς και το Mexico της Eurobank.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Μετασχηματ­ισμού της, η Εθνική έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησ­ης ενός χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων με την κωδική ονομασία «Frontier II», συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

H τράπεζα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησ­ης στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ» βάσει του Ν. 4649/2019. Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας συνολικής αξίας έως ευρώ 460 εκατ. ευρώ.

Η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίε­ς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η τράπεζα παραμένει προσηλωμέν­η στον στόχο για οργανική κερδοφορία κοντά στα 500 εκατ. ευρώ το 2022 και στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων με τον δείκτη ΝPE ήδη στο 6,5% και φυσικά στη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας.

Η ΕΤΕ έχει θέσει και αυτή ως κεντρικό στόχο τη διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της φετινής οικονομική­ς χρήσης, κάτι βεβαίως που θα πρέπει, όπως και για τις άλλες τράπεζες που επιθυμούν να διανείμουν μέρισμα, να εγκριθεί από τον επόπτη.

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας είναι η πρώτη που γίνεται σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece