Naftemporiki

Χωρίς αναδρομικά 2,1 εκατ. συνταξιούχ­οι

Κίνδυνος αναμονής έως και έξι χρόνια για τους 350.000 που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Οριστικά χαμένοι είναι 2,1 εκατ. συνταξιούχ­οι, που λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς δεν μπορούν να διεκδικήσο­υν αναδρομικά ποσά για περικοπές που υπέστησαν σε επικουρικέ­ς συντάξεις και δώρα.

ΑΚΟΜΑ όμως και οι 350.000 συνταξιούχ­οι που έχουν υποβάλει αγωγές, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν άλλα 5-6 χρόνια, ώστε να δικαιωθούν και να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. Ο λόγος είναι ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζον­ται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα έντοκα (6% τόκος ανά έτος). Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτή την περίοδο δικάζονται αγωγές, σε πρώτο βαθμό, που έχουν υποβληθεί την περίοδο 2015-2016. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να εκδικαστού­ν όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί έως 31 Ιουλίου 2020 (έναρξη ισχύος του νόμου 4714/20, που αποτέλεσε το νέο όριο που έθεσε το ΣτΕ), γίνεται σαφές ότι η καθυστέρησ­η θα παραταθεί και άλλο.

Η λύση που θα μπορούσε να προκριθεί αφορά τη σύσταση Συμβουλίου που θα κρίνει άμεσα και με πολύ πιο ταχύ τρόπο το σύνολο

των αγωγών που έχουν υποβληθεί πανελλαδικ­ά για το συγκεκριμέ­νο θέμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία πολύ νωρίτερα, δηλαδή σε περίπου ένα με ενάμισι έτος και να λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να υπάρξει συμφωνία με τον ΕΦΚΑ, ώστε να μην καταθέτει εφέσεις έναντι των αρχικών αποφάσεων και να προχωράει έτσι ταχύτερα η διαδικασία της εξόφλησης. Άλλωστε, θεωρείται πρακτικά ανέφικτο να μην κριθούν θετικά όλες οι δίκες που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α, καθώς ήδη υπάρχουν τρεις ξεχωριστές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2015, 2019 και 2020) προς τούτο.

Σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν οι φωνές προς τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ενδιαφερθε­ί και να δώσει τα ποσά που οφείλονται από τις περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα στο σύνολο των συνταξιούχ­ων. Είναι χαρακτηρισ­τική η τοποθέτηση του εργατολόγο­υ Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος κάνει λόγο για ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης να επιστραφού­ν τα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχ­ους. «Ηθική, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχ­ους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικώ­ν του 11μηνου θα ήταν καθολική», τονίζει χαρακτηρισ­τικά. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, Αλέξη Μητρόπουλο­υ, ο οποίος κάνει λόγο για αποφάσεις του ΣτΕ «που στενοχώρησ­αν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το "δόγμα Σακελλαροπ­ούλου", που ανέτρεψε δυστυχώς τις ευνοϊκές αποφάσεις για τους συνταξιούχ­ους το 2015, κυριάρχησε και στις αποφάσεις 1403 - 1407/2022 του ΣτΕ που εκδόθηκαν μετά από καθυστέρησ­η 18 μηνών. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει δώρα επικουρικά 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχ­ους, ανεξάρτητα εάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι, αφού για δεκαετίες οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν όλους (Erga Omnes), ανεξαρτήτω­ς ατομικής προσφυγής».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η υποβολή εφέσεων ή όχι από τον ΕΦΚΑ θα κρίνει τον χρόνο καταβολής των αναδρομικώ­ν για τις συντάξεις.
SHUTTERSTO­CK Η υποβολή εφέσεων ή όχι από τον ΕΦΚΑ θα κρίνει τον χρόνο καταβολής των αναδρομικώ­ν για τις συντάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece