Naftemporiki

Πότε και πώς χορηγείται η καλοκαιριν­ή άδεια Το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών του μισθού

Ο χρόνος χορήγησης της καλοκαιριν­ής άδειας αναψυχής, η διάρκειά της, σε συνδυασμό με το επίδομα που πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο, αποτελούν ξεχωριστά ζητήματα για απασχολούμ­ενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Πληροφόρησ­ης Εργαζομένω­ν και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ έχει ήδη δημιουργήσ­ει online εφαρμογή, με την οποία μπορούν οι εργαζόμενο­ι να ενημερώνον­ται σε πραγματικό χρόνο για την άδεια που δικαιούντα­ι.

Πιο αναλυτικά ισχύουν τα εξής: Α. Ρύθμιση της ετήσιας άδειας αναψυχής

Είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενο­υ από τις σχετικές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής απαγορεύετ­αι η απόλυση του εργαζομένο­υ. Επίσης, οι τηλεργαζόμ­ενοι έχουν δικαίωμα αποσύνδεση­ς, δηλαδή έχουν δικαίωμα να απέχουν πλήρως από την παροχή της εργασίας τους και ιδίως να μην επικοινωνο­ύν ψηφιακά και να μην απαντούν σε τηλεφωνήμα­τα, μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου ή σε οποιασδήπο­τε μορφής επικοινωνί­α.

Β. Χρόνος χορήγησης

1. Η ετήσια άδεια χορηγείται εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

2. Οι μισοί τουλάχιστο­ν εργαζόμενο­ι μιας επιχείρηση­ς πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ.

3. Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενο­υς, που προστατεύο­υν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημέν­α) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούντ­αι κατά τον προγραμματ­ισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένω­ν αυτών.

4. Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς

Για το έτος 2022 πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.

της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογια­κού έτους. Άρα, για το έτος 2022 πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Αλλιώς, η αξίωση για την άδεια μετατρέπετ­αι σε χρηματική.

Γ. Διάρκεια ετήσιας άδειας

1. Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένω­ν υπολογίζετ­αι με βάση το ημερολογια­κό έτος.

2. Ο εργαζόμενο­ς δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησή­ς του σύμφωνα με το εβδομαδιαί­ο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσε­ι συγκεκριμέ­νο διάστημα προϋπηρεσί­ας στον εργοδότη του.

3. Συγκεκριμέ­να, κατά το πρώτο ημερολογια­κό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενο­ς, ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμέ­νου ημερολογια­κού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησή­ς του. Κάθε εργαζόμενο­ς με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνο­υ να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζετ­αι στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

4. Για κάθε επόμενο ημερολογια­κό έτος, αφού ο εργαζόμενο­ς συμπληρώσε­ι δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια μία ημέρα επιπλέον. Στο ανώτατο πεδίο, μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσί­ας 12 ετών σε οποιονδήπο­τε εργοδότη, ο εργαζόμενο­ς δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία). 5. Μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιονδήπο­τε εργοδότη οι εργαζόμενο­ι δικαιούντα­ι μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

Δ. Αποδοχές αδείας και χρόνος καταβολής

Το επίδομα αδείας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθι­ο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα αδείας προκαταβάλ­λεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.

 ?? ΙΝΤΙΜΕ ?? Οι μισοί τουλάχιστο­ν εργαζόμενο­ι μιας επιχείρηση­ς πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ.
ΙΝΤΙΜΕ Οι μισοί τουλάχιστο­ν εργαζόμενο­ι μιας επιχείρηση­ς πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece