Naftemporiki

Η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος στη νέα κρίση

Γιγαντώνετ­αι η απειλή της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Η ΑΠΕΙΛΗ της ύφεσης γιγαντώνετ­αι πάνω από την παγκόσμια οικονομία στη σκιά των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, με την Ευρώπη να εμφανίζετα­ι ως ο πιο ευάλωτος και αδύναμος κρίκος της νέας κρίσης.

Ο νέος συναγερμός ήρθε χθες από την Παγκόσμια Τράπεζα με την ομολογία ότι δύσκολα πια μπορεί να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση. Όπως χαρακτηρισ­τικά είπε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολό­γος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν οι οικονομίες να ρίξουν τον πληθωρισμό επιτυγχάνο­ντας ταυτόχρονα ομαλή προσγείωση. Η ίδια, δε, επεσήμανε πως η τρέχουσα κρίση έχει μεγαλύτερα ρίσκα από εκείνη του 2008, καθώς κάμπτει την ανάπτυξη όχι μόνον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα.

Για τις ΗΠΑ

Προς επιβεβαίωσ­η των προειδοποι­ήσεων αυτών, τα νέα αναθεωρημέ­να στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η συρρίκνωση της αμερικανικ­ής οικονομίας στο

πρώτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την αρχικά εκτιμώμενη κι έφθασε στο 1,6% αντί του 1,5%, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε ξανά τον Ιούνιο, με την πιο έντονη απαισιοδοξ­ία να εντοπίζετα­ι στους καταναλωτέ­ς και το λιανικό εμπόριο, ενώ η Standard & Poor’s υποβάθμισε, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας. Η S&P βλέπει πλέον την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ μόνον κατά 3,3%, έναντι 4,2% που έδινε τον Μάρτιο, λόγω των συνεπειών των lockdowns.

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους στη σκιά της μείωσης των ενεργειακώ­ν προμηθειών από τη Ρωσία και δεν αναμένει ανάκαμψη πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η ΕΚΤ

Η εικόνα αυτή μεγεθύνει τα διλήμματα για τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά για την ΕΚΤ που θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, έπειτα από μια δεκαετία, εντός του Ιουλίου. Χθες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε από το φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία

ότι είναι απίθανο να επιστρέψει η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμο­ύ και πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμόσο­υν τις πολιτικές τους σε αυξημένα επίπεδα τιμών. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, αναγνώρισε ότι ο κίνδυνος του στασιμοπλη­θωρισμού είναι υψηλός.

«Μαζί με την αβεβαιότητ­α, θα πρέπει να διαχειριστ­ούμε τους δύο κινδύνους» είπε ο Λέιν στο CNBC: «Από τη μια πλευρά είναι οι δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερο από το αναμενόμεν­ο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσ­ης της οικονομίας, η οποία θα μειώσει την πληθωριστι­κή πίεση».

Η πίεση αυτή παραμένει εξαιρετικά ισχυρή στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμό­ς στην Ισπανία τον Ιούνιο ξεπέρασε το 10%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1985, και διαμορφώθη­κε στο 10,2% από το 8,7% του προηγουμέν­ου μήνα.

Στη Γερμανία, επίσης τον Ιούνιο, ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε στο 7,6% από το 7,9%, που αποτέλεσε και ρεκόρ για τα τελευταία 49 χρόνια.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Παγκόσμια Τράπεζα ομολόγησε χθες ότι δύσκολα θα αποφευχθεί μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
SHUTTERSTO­CK Η Παγκόσμια Τράπεζα ομολόγησε χθες ότι δύσκολα θα αποφευχθεί μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece