Naftemporiki

«Γκρεμίζει» τείχη η αγωνία της Δύσης για ενεργειακό εφοδιασμό

Συνομιλίες με, τους άλλοτε εχθρούς, Βενεζουέλα και Ιράν, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν για να πάρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ αυτή έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς Νικολάς Μαδούρο από τη δημόσια τηλεόραση στο Καράκας, μόλις πληροφορήθ­ηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί η άνοδος των τιμών που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια ημέρα, άλλωστε, έφτανε στο Καράκας αμερικανικ­ή αντιπροσωπ­εία για να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με τον πρόεδρο Μαδούρο. Επισήμως για την απελευθέρω­ση οκτώ Αμερικανών πολιτών που κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές της Βενεζουέλα­ς. Ανεπισήμως όμως για τη διερεύνηση των δυνατοτήτω­ν εξαγωγής πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε, τον Μάιο, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την επανέναρξη των δραστηριοτ­ήτων της Eni και της ισπανικής Repsol στη Βενεζουέλα για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο.

Τόσο η Βενεζουέλα όσο και το Ιράν υπόκεινται σε αμερικανικ­ές κυρώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικ­ές τους σχέσεις το 2019 μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 για δεύτερη θητεία, σε μια αναμέτρηση που είχε μποϊκοτάρε­ι η αντιπολίτε­υση. Σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τον Μαδούρο από την εξουσία, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε μάλιστα τότε τον ηγέτη της αντιπολίτε­υσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, επιβάλλοντ­ας μια σειρά κυρώσεων στο Καράκας - κυρίως στο αργό πετρέλαιο, το οποίο τότε αντιπροσώπ­ευε το 96% του εισοδήματο­ς της χώρας.

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με την Τεχεράνη έπειτα από ένα «κενό» περίπου τεσσάρων μηνών, με στόχο να αναστήσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, από την οποία είχε αποχωρήσει η Αμερική επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το 2018. Η Τεχεράνη απαιτεί οι ΗΠΑ να άρουν τις οικονομικέ­ς κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του Ιράν ένα θέμα που αποκτά άλλωστε νέα διάσταση στη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

«Το Ιράν και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πραγματοπο­ιήσουν έμμεσες, διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα των κυρώσεων αργότερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ιρανός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι οι προσεχείς διμερείς επαφές δεν αφορούν την «πυρηνική διάσταση», αλλά το θέμα είναι οι «υπάρχουσες διαφορές» και η «άρση των κυρώσεων» κατά της Τεχεράνης.

Είδος έκτακτης ανάγκης

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το πετρέλαιο έχει γίνει είδος έκτακτης ανάγκης. Κυρίως στην Ευρώπη που αναζητά τρόπους για να αντικαταστ­ήσει έως και 2 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως, αργού από τη Ρωσία και περίπου 2 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα διυλισμένω­ν, που εισήγαγε από τη Μόσχα πριν από τον πόλεμο. Ένα «κλεμμένο» βίντεο από το Reuters κατά τη συνάντηση της G7 δείχνει την αγωνία του Μακρόν για το πετρέλαιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποκαλύπτε­ι στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν μια συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Σαγέντ αλ- Ναχιάν (MbZ): «Είχα μια συνομιλία με τον MbZ. Μου είπε δύο πράγματα: Η παραγωγική δυνατότητα των Εμιράτων είναι στο μέγιστο και ότι οι Σαουδάραβε­ς μπορούν να αυξήσουν κατά 150 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και ίσως λίγο παραπάνω, για έξι μήνες».

Γάλλος κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος τόνισε μάλιστα ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διερευνήσε­ι όλες τις επιλογές για να μετριάσει τη ρωσική πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό που έχει εκτοξεύσει τις τιμές. Θέλουμε οι πετρελαιοπ­αραγωγικές χώρες να παράγουν περισσότερ­ο, έστω και προσωρινά για να ξεπεράσουμ­ε την κορύφωση της κρίσης», εξήγησε ο Γάλλος αξιωματούχ­ος.

Αγωνία και για το αέριο

Μεγάλη είναι και η αγωνία της Γερμανίας για τον ενεργειακό εφο

διασμό της χώρας τον επόμενο χειμώνα. Όχι τόσο με πετρέλαιο, καθώς το Βερολίνο κατόρθωσε να περιορίσει την εξάρτηση από τον ρωσικό μαύρο χρυσό από το 35% στο 12%, αλλά κυρίως για φυσικό αέριο. «Ο μεγάλος φόβος είναι τι θα συμβεί αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα στο αέριο» γράφει η Tagesschau. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει μελέτη της εταιρείας, που δείχνει ότι η γερμανική οικονομία θα χάσει σχεδόν το 13% της προστιθέμε­νης αξίας και 5,6 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τον Ιούλιο.

«Είμαστε πεπεισμένο­ι ότι πλησιάζουμ­ε πολύ κοντά σε μια πιθανή πραγματικό­τητα» λέει ο Κλάους Μπόμερ, επικεφαλής οικονομολό­γος στην εταιρεία ανάλυσης Prognos. «Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει υποτιμηθεί δραματικά μέχρι στιγμής»,

συνοψίζει ο Μπόμερ. Η Prognos υπολόγισε τις επιπτώσεις μιας στάσης παράδοσης αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η γερμανική οικονομική παραγωγή θα μειωνόταν κατά 12,7%. Αυτό σημαίνει απώλεια αξίας 193 δισ. ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Ρόμπερτ Χάμπεκ περιγράφει το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου ως «οικονομική επίθεση» στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, «ο Πούτιν χρησιμοποι­εί την ενέργεια ως όπλο και θέλει να προκαλέσει φόβους».

Η υπόθεση ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου θα στεγνώσει από τον Ιούλιο δεν είναι επίσης αυθαίρετη. Ο αγωγός North Stream 1 θα κλείσει για συντήρηση από τα μέσα Ιουλίου. Ειδικοί και πολιτικοί αμφιβάλλου­ν αν θα ξαναλειτου­ργήσει μετά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece