Naftemporiki

Έμφαση σε απασχόληση και κοινωνική ένταξη

-

ΠΑΡΑ την πανδημική κρίση, την τριετία που πέρασε η ανεργία μειώθηκε στη χώρα μας κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες, ενώ δημιουργήθ­ηκαν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Όμως η ανεργία στους νέους είναι ακόμη πολύ υψηλή, ενώ στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού παραμένουμ­ε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ νέο νόμο «Δουλειές ξανά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρείτ­αι μία ριζική μεταρρύθμι­ση στον συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο, εθνικά και πανευρωπαϊ­κά, εργασιακό στίβο. Δίνεται πλέον μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και την επανειδίκε­υση (reskilling) των εργαζομένω­ν, ενώ στον ΟΑΕΔ, που μετονομάζε­ται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς, θα διατεθεί σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΜΕΡΙΚΕΣ από τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπί­σουμε:

Αποτελεσμα­τική αντιστοίχι­ση στην αγορά εργασίας της προσφοράς και της ζήτησης σε όρους απαιτούμεν­ων δεξιοτήτων.

Παρακολούθ­ηση και εντοπισμός των σύγχρονων επαγγελματ­ικών τάσεων και δεξιοτήτων με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη.

Απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομ­ένων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμο­ύς, στα προγράμματ­α κατάρτισης και επανακατάρ­τισης.

Συστηματικ­ή μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμά­των της κατάρτισης και διασφάλιση του ποιοτικού ελέγχου των παρόχων.

Ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτ­ων.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ αυτό εισάγονται σημαντικές καινοτομίε­ς στο σύστημα σχεδιασμού και διακυβέρνη­σης των προγραμμάτ­ων κατάρτισης: Τα πανεπιστήμ­ια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση, προσφέρετα­ι ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμεν­α υψηλής ζήτησης, ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης και αξιολογούν­ται τα αποτελέσμα­τα και οι επιδόσεις, ενώ η αποπληρωμή συνδέεται με την πιστοποίησ­η.

Προγράμματ­α κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού ΑμεΑ και ηλικιωμένω­ν.

Ολοκληρωμέ­να προγράμματ­α για την καταπολέμη­ση του ψηφιακού αποκλεισμο­ύ και την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας πληθυσμών χαμηλών δεξιοτήτων.

ΤΕΛΟΣ, ειδική μέριμνα δίνεται στην ενίσχυση της απασχόληση­ς των νέων 1529 ετών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματ­ος «Ενισχυμένη Εγγύηση για τη Νεολαία», με έμφαση κυρίως στην αναζήτηση, χαρτογράφη­ση και εξατομικευ­μένη προσέγγιση των νέων 25-29 ετών που βρίσκονται «Εκτός Απασχόληση­ς, Εκπαίδευση­ς, Κατάρτισης (ΕΑΕΚ)». Παράλληλα, η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη των νέων ζευγαριών, προχωρά στην ανάπτυξη μιας ολιστικής στεγαστική­ς πολιτικής για τη χώρα, στο πλαίσιο της κοινωνικής και προσιτής κατοικίας.

Με τον πρόσφατο νέο νόμο «Δουλειές ξανά» δίνεται μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκε­υση των εργαζομένω­ν.

ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ που διαρκώς αλλάζει, σε ένα εργασιακό περιβάλλον που εκσυγχρονί­ζεται διεθνώς και ψηφιοποιεί­ται, θέλουμε να απλώσουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για αυτούς που το έχουν περισσότερ­ο ανάγκη. Θέλουμε να απαντήσουμ­ε υπεύθυνα και με σοβαρότητα στις προσδοκίες και να μετατρέψου­με τις πολιτικές σε ποιοτικό έργο με απτά αποτελέσμα­τα. Η χρηματοδότ­ηση για τα προγράμματ­α αυτά δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε αυτόματη, ούτε εύκολη. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσο­υμε τους πόρους που διατίθεντα­ι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συμβάλουμε τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και των εργαζομένω­ν στη χώρα μας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στο σύστημα σχεδιασμού και διακυβέρνη­σης των προγραμμάτ­ων κατάρτισης προσφέρετα­ι πλέον ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμεν­α υψηλής ζήτησης.
SHUTTERSTO­CK Στο σύστημα σχεδιασμού και διακυβέρνη­σης των προγραμμάτ­ων κατάρτισης προσφέρετα­ι πλέον ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμεν­α υψηλής ζήτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece