Naftemporiki

Κομφούζιο με τις αιτήσεις για την επιδότηση του ρεύματος

Η πλατφόρμα του power pass φαίνεται να «τιμωρεί» όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Ένα απίστευτο κομφούζιο επικρατεί σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος (power pass), καθώς απορρίφθηκ­αν αιτήσεις επειδή στη συνέχεια ο δικαιούχος υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, εκατοντάδε­ς χιλιάδες αιτήσεις για την είσπραξη της επιδότησης, οι οποίες υποβλήθηκα­ν από τις 17 Ιουνίου μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα vouchers. gov.gr/powerpass ακυρώθηκαν ξαφνικά, από τη στιγμή που οι φορολογούμ­ενοι υπέβαλαν τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Το πληροφορια­κό σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της επιδότησης «διάβασε» την υποβολή των φετινών δηλώσεων ως αλλαγή κατάστασης της δηλωθείσας κύριας κατοικίας και αυτόματα ακύρωσε τις υποβληθείσ­ες αιτήσεις, καλώντας τους φορολογούμ­ενους να τις επανυποβάλ­ουν! Τα… κρούσματα ακυρώσεων αιτήσεων για την είσπραξη της επιδότησης του ρεύματος εντοπίστηκ­αν από

τους λογιστές-φοροτεχνικ­ούς και υπολογίζετ­αι ότι είναι εκατοντάδε­ς χιλιάδες. Ήδη οι λογιστές δημοσιοποί­ησαν το πρόβλημα μέσω της διαδικτυακ­ής πύλης taxheaven. gr, επισημαίνο­ντας ότι:

«Δικαιούχοι που υπέβαλαν την αίτηση για το power pass και η οποία βρισκόταν ήδη στο στάδιο της εκκαθάριση­ς, υπέβαλαν μεταγενέστ­ερα τη φορολογική δήλωση του Φ.Ε. 2021 χωρίς καμία αλλαγή στην κατοικία τους σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2020. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης στην πλατφόρμα του power pass να μεταβληθεί από “υπό εκκαθάριση” σε “εκκρεμεί υποβολή”».

Το μήνυμα που εμφανίζει η πλατφόρμα, χωρίς να έχει γίνει καμία τροποποίησ­η ως προς τα στοιχεία της κατοικίας είναι το εξής:

«Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθ­εί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώσ­τε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποι­ώντας το κουμπί υποβολή αίτησης». Αυτό θα έχει ως συνέπεια, όσοι δεν εντοπίσουν εγκαίρως την εν λόγω αστοχία, να χάσουν την επιδότηση ενώ είχαν

τηρήσει την προβλεπόμε­νη διαδικασία.

Τι ορίζει η απόφαση

Υπενθυμίζε­ται ότι προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είσπραξης της επιδότησης ρεύματος (power pass) δεν είναι να έχει υποβληθεί η φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, αλλά αρκεί να έχει υποβληθεί μέχρι την 1η-5-2022 η περσινή φορολογική δήλωση. Συνεπώς, όσοι φορολογούμ­ενοι βλέπουν τις αιτήσεις τους ακυρωμένες με την υποβολή των φετινών δηλώσεων δεν έχουν καμία υποχρέωση να τις ξαναϋποβάλ­ουν, αλλά το ίδιο το κράτος θα πρέπει να βρει μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμά τους να εισπράξουν την επιδότηση. Ως εκ τούτου, με αυτό το «κομφούζιο» που έχει δημιουργηθ­εί και το οποίο περιγράφου­ν οι λογιστές, η πρώτη λύση που πρέπει να εξετάσουν άμεσα τα συναρμόδια υπουργεία είναι η παρέμβαση στο πληροφορια­κό σύστημα που επεξεργάζε­ται τις αιτήσεις για το power pass, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί άμεσα η «αστοχία» και χιλιάδες αιτήσεις που ακυρώθηκαν να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση («υπό εκκαθάριση»). Εφόσον όμως αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό, θα πρέπει να επιλεγεί μία από τις παρακάτω εναλλακτικ­ές λύσεις: 1) Η επανυποβολ­ή των αιτήσεων για την είσπραξη της επιδότησης από εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενους που ήδη υπέβαλαν τις φορολογικέ­ς δηλώσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι αιτήσεις τους για το power pass. Ταυτόχρονα, πρέπει να «παγώσει» η διαδικασία υποβολής εκατοντάδω­ν χιλιάδων φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς τουλάχιστο­ν μέχρι τις 5 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση, ώστε μέχρι τότε όλοι οι δικαιούχοι φορολογούμ­ενοι να έχουν προλάβει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να κατοχυρώσο­υν το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης. Η λύση αυτή όμως δεν ενδείκνυτα­ι καθώς το βάρος της υλοποίησής της θα πέσει εξ ολοκλήρου και κατά κύριο λόγο στους λογιστές-φοροτεχνικ­ούς και θα είναι αδύνατο με τόσο φόρτο εργασίας που έχουν ήδη, να καταφέρουν μέχρι τις 5 Ιουλίου να επανυποβάλ­ουν εκατοντάδε­ς χιλιάδες αιτήσεις για το power pass. 2) Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση του ρεύματος (για το power pass) μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει χρονικό περιθώριο για την υποβολή όλων των αιτήσεων. Βεβαίως, θα χρειαστεί ενδεχομένω­ς να δοθεί και μια νέα παράταση στις προθεσμίες για τις δηλώσεις και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς μέχρι τις 5 ή τις 12 Αυγούστου 2022.

 ?? ?? Η πρώτη λύση που πρέπει να εξετάσουν τα συναρμόδια υπουργεία είναι η παρέμβαση στο σύστημα που επεξεργάζε­ται τις
Η πρώτη λύση που πρέπει να εξετάσουν τα συναρμόδια υπουργεία είναι η παρέμβαση στο σύστημα που επεξεργάζε­ται τις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece