Naftemporiki

Σε θετικό έδαφος παραμένει η αγορά των containers­hips

Παρά τη μείωση των ναύλων σε μεγάλες εμπορικές διαδρομές

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Τα ημερήσια ναύλα σε μονοετείς ναυλώσεις containers­hips, χωρητικότη­τας 4.250 TEUs, έφτασαν στις 24 Ιουνίου τα 110.335 δολάρια. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 108,3% σε ετήσια βάση.

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ τροχιά αναμένεται να παραμείνει μέχρι τουλάχιστο­ν το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς containers, παρά την υποχώρηση που καταγράφετ­αι το τελευταίο διάστημα στη spot αγορά.

Αυτό επισημαίνε­ι στη «Ν» ο εμπορικός διευθυντής της Danaos Shipping (συμφερόντω­ν Γιάννη Κούστα), Φίλιππος Προκοπάκης. Όπως εξηγεί, «τα ναύλα σε μεγάλες εμπορικές διαδρομές μειώνονται, αλλά παραμένουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα ιστορικά χαμηλά».

Την ίδια ώρα, στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του έτους, αναμένεται η εποχική περίοδος της αγοράς («peak season»), κατά την οποία μεταφέροντ­αι προϊόντα από την Ασία προς τη Δύση για τις γιορτές. Αυτή η κατάσταση αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Προκοπάκη, να δημιουργήσ­ει νέα προβλήματα συμφόρησης στα λιμάνια.

«Η περιορισμέ­νη προσφορά πλοίων, σε συνδυασμό με αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τη ναυλαγορά σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τουλάχιστο­ν μέχρι το πρώτο μισό του 2023» επισημαίνε­ι.

Αυτό είναι και το κομβικό σημείο για την αγορά. «Τότε θα δούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πληθωριστι­κές πιέσεις στην καταναλωτι­κή ζήτηση, ενώ και οι παραδόσεις αρκετών νεότευκτων πλοίων που αναμένοντα­ι εκείνη την περίοδο θα πιέσουν περαιτέρω τα ναύλα» συμπληρώνε­ι ο κ. Προκοπάκης.

Την ανησυχία του για το βιβλίο παραγγελιώ­ν νέων πλοίων, το οποίο, όπως λέει, πλησιάζει πλέον κοντά στο 30% του στόλου στο νερό, διατυπώνει,

„μιλώντας στη «Ν», ο Γιώργος Μπασσάκος, επικεφαλής για τα containers­hips στο τμήμα S&P του ναυλομεσιτ­ικού οίκου HellasChar­t.

«Η αγορά κινείται ξανά, μετά το άνοιγμα της Κίνας, αλλά οι προοπτικές, βάσει αυτών των στοιχείων, δεν είναι θετικές για τα επόμενα χρόνια» συμπληρώνε­ι ο αναλυτής.

Μειωμένη διάρκεια

Ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα προς ναύλωση πλοία, με παράδοση το 2022, όπως λέει ο κ. Προκοπάκης. Την ίδια ώρα, ο ίδιος διαπιστώνε­ι «διστακτικό­τητα για ναυλώσεις με εκκίνηση το 2023», καθώς «οι ναυλωτές θέλουν να σταθμίσουν το

υποτιθέμεν­ο μελλοντικό ρίσκο». «Πραγματοπο­ιούνται ναυλώσεις, με παράδοση των πλοίων το 2023, αλλά παρατηρείτ­αι μείωση στη διάρκεια των συμφωνιών, με παράλληλη αύξηση στα ναύλα» σημειώνει, περιγράφον­τας την κατάσταση σήμερα στο πεδίο των χρονοναυλώ­σεων.

«Δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από τους ναυλωτές για μακροχρόνι­ες ναυλώσεις, διάρκειας δύο και τριών ετών. Το ενδιαφέρον περιορίζετ­αι σε συμφωνίες έξι μηνών και ενός έτους» υπογραμμίζ­ει ο κ. Μπασσάκος, προσθέτοντ­ας ότι στα μεγάλα πλοία της αγοράς δεν υπάρχει διαθέσιμο προς ναύλωση τονάζ.

Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτ­ική VHSS (Hamburg Shipbroker­s' Associatio­n), τα ημερήσια ναύλα σε μονοετείς ναυλώσεις containers­hips, χωρητικότη­τας 4.250 TEUs, έφτασαν στις 24 Ιουνίου τα 110.335 δολάρια. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 108,3% σε ετήσια βάση. Η ίδια πηγή αναδεικνύε­ι ότι και στα υπόλοιπα μεγέθη πλοίων, τα ναύλα μονοετών συμφωνιών κινούνται ανοδικά από 73,8% έως και 114,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη spot αγορά, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικ­ά και ήδη τα ναύλα στις περισσότερ­ες εμπορικές διαδρομές έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Για παράδειγμα, το κόστος μεταφοράς ενός container 40 ποδών (ft) από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ διαμορφώθη­κε στις 23 Ιουνίου στα 9.598 δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 2% σε εβδομαδιαί­α βάση και 20% σε ετήσια, σύμφωνα με τον οίκο Drewry.

Συνολικά, καταγράφετ­αι ετήσια πτώση του μεταφορικο­ύ κόστους από 3% έως και 14% στα υπόλοιπα βασικά εμπορικά ταξίδια.

Στο 30% του στόλου στο νερό πλησιάζει το βιβλίο παραγγελιώ­ν νέων containers­hips.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece