Naftemporiki

Σιδηροδρομ­ικώς ή από μικρά λιμάνια οι αποστολές σιτηρών στο εξωτερικό

-

Η ΡΩΣΙΚΗ Ομοσπονδία και η Ουκρανία είναι εξέχοντες παίκτες στις αγορές γεωργικών προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμ­βανομένων των ζωοτροφών. Μαζί αντιπροσωπ­εύουν το 53% του παγκόσμιου εμπορίου σε ηλιέλαιο και το 27% του σιταριού.

Συνολικά 36 χώρες εισάγουν περισσότερ­ο από το 50% του σίτου τους μόνο από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία. Περίπου 50 εκατομμύρι­α τόνοι σιτηρών το 2021.

Πριν από τον πόλεμο, οι εκτιμήσεις προέβλεπαν αύξηση 3% στις παγκόσμιες θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών. Τώρα, ωστόσο, προβλέπετα­ι να συρρικνωθο­ύν κατά 3,8% το 2022.

Η αλλαγή στα μοτίβα εμπορίας σιτηρών αντανακλάτ­αι στα calls από πλοία ξηρού χύδην φορτίου στη Μαύρη Θάλασσα. Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξυπηρετού­σαν συνήθως περισσότερ­ο από το 90% των ουκρανικών αποστολών σιτηρών στο εξωτερικό. Με την αναστολή των λιμενικών εργασιών, οι αποστολές σιτηρών

στο εξωτερικό έχουν περιοριστε­ί σε παραδόσεις μέσω των δυτικών συνόρων, σιδηροδρομ­ικώς, καθώς και μέσω των μικρών λιμανιών Ρένι και Ιζμαήλ στον ποταμό Δούναβη. Αυτές οι εναλλακτικ­ές λύσεις δεν επαρκούν για να αντισταθμί­σουν τη χαμένη χωρητικότη­τα που συνήθως παρέχουν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Από την έναρξη του πολέμου, οι εβδομαδιαί­ες κλήσεις σε λιμάνια έχουν μειωθεί από 60 σε σχεδόν μηδέν στην Ουκρανία, ενώ μειώθηκαν σε ένα βαθμό και στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία.

Άλλοι προμηθευτέ­ς

Οι επιπτώσεις του Covid-19 Εν τω μεταξύ, τα calls των bulk carriers έχουν σημειώσει μικρές αυξήσεις σε λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αντανακλών­τας την εκ νέου δρομολόγησ­η μέρους του εμπορίου από την Ουκρανία.

Οι παγκόσμιες αποστολές λιπασμάτων προβλέπετα­ι να μειωθούν κατά 7% το 2022. Πόλεμος στην

Ουκρανία

Οι μειωμένες εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία αντισταθμί­ζονται εν μέρει από τις αυξημένες αποστολές από άλλους προμηθευτέ­ς. Για παράδειγμα, η Βραζιλία αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές σιταριού κατά 37%. Μαζί, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επεκτείνου­ν τις εξαγωγές τους κατά 8% κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους. Οι εξαγωγές σόγιας αναμένεται να αυξηθούν από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μεσοπρόθεσ­μα, η Αυστραλία, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αντισταθμί­σουν τις μειωμένες εξαγωγές σιτηρών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Παρά τη συνολική μείωση των όγκων για τη ναυτιλία, η ζήτηση για μεταφορικέ­ς εργασίες -δηλαδή σε τονομίλια- για τις χώρες εισαγωγής τροφίμων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς τα εναλλακτικ­ά φορτία προέρχοντα­ι από πιο μακρινές περιοχές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece