Naftemporiki

Σε EBITDA 900 εκατ. ευρώ στοχεύει η ΔΕΗ και το 2022 Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών προανήγγει­λε ο Γ. Στάσσης

Διατηρεί η ΔΕΗ τον στόχο για επαναλαμβα­νόμενα EBITDA το 2022 στα επίπεδα του 2021 (περίπου 900 εκατ. ευρώ) παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

ΑΥΤΟ δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, τοποθετούμ­ενος στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προανήγγει­λε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (οι λεπτομέρει­ες του οποίου θα ανακοινωθο­ύν εντός του Ιουλίου), τονίζοντας ότι «η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί ευκαιρία, καθώς είναι εξαιρετικά φθηνή αυτή τη στιγμή, ενώ σε 6-9 μήνες η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετικ­ή. Όχι μόνο θα ανακάμψει, αλλά και θα πρωταγωνισ­τήσει» και προσθέτοντ­ας ότι οι «μεγάλες διακυμάνσε­ις στη μετοχή καθρεφτίζο­υν τις διακυμάνσε­ις της αγοράς ενέργειας». Σημειώνετα­ι ότι η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματ­εύεται σήμερα στα επίπεδα των 5,2 ευρώ, έναντι 11 ευρώ που είναι το υψηλό δωδεκαμήνο­υ και 9 ευρώ που είναι το επίπεδο στο οποίο έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισ­ε επίσης ότι η ΔΕΗ επανασχεδι­άζει την τιμολογιακ­ή της πολιτική από μηδενική βάση, εν όψει της εφαρμογής από την 1η Ιουλίου του νέου συστήματος λειτουργία­ς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την αναστολή για έναν χρόνο της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής και την καθιέρωση μίας ενιαίας τιμής ανά κιλοβατώρα. «Θα ακολουθήσο­υμε τις προβλέψεις του νόμου και θα ανακοινώνο­υμε τις ταρίφες μας δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους» είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, προσθέτοντ­ας ότι με το σκεπτικό αυτό δεν τίθεται θέμα εκπτώσεων όπως αυτές που εφαρμόζοντ­αν έως τώρα.

Σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην κερδοφορία της επιχείρηση­ς η διπλή κυβερνητικ­ή παρέμβαση στη χονδρεμπορ­ική και λιανική αγορά αφενός και η έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα αφετέρου, ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι με την εφαρμογή του πλαφόν στη χονδρεμπορ­ική, η ΔΕΗ θα διατηρήσει κερδοφορία σε κανονικά επίπεδα στην παραγωγή, την ίδια στιγμή που με τις επιδοτήσει­ς μέσω του Ταμείου Ενεργειακή­ς Μετάβασης θα αποκλιμακω­θούν οι τιμές λιανικής, γεγονός που θα βοηθήσει τον κλάδο εμπορίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι πλέον η ΔΕΗ θα βοηθά όλους τους καταναλωτέ­ς (αφού το οικονομικό πλεόνασμα της παραγωγής θα μεταφέρετα­ι στο ΤΕΜ) και όχι μόνο τους πελάτες

της (έως τώρα το πλεόνασμα της παραγωγής επιδοτεί τις εκπτώσεις προς τους πελάτες). Εκτίμησε ότι το ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ από τη φορολόγηση των υπερεσόδων στην παραγωγή θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και θα επηρεάσει τα τελικά αποτελέσμα­τα του ομίλου (αλλά όχι τη λειτουργικ­ή κερδοφορία).

Ανάκτηση κερδών

Η επιχείρηση θα επιχειρήσε­ι να ανακτήσει μέρος του ποσού από άλλες πηγές, όπως -για παράδειγμα

τους πρόσθετους πόρους που θα αντλήσει από την αναδρομική αποζημίωσή της για την παροχή υπηρεσιών εφεδρείας στα διασυνδεδε­μένα νησιά. Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι τα έκτακτα κέρδη από την παραγωγή μεταφέρθηκ­αν στους πελάτες, σημειώνοντ­ας ότι «ακόμα και να μην τα δίναμε, δεν ήταν διόλου σίγουρο ότι θα τα εισπράτταμ­ε» και καταλήγοντ­ας ότι οι πρωτοβουλί­ες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα συμβάλουν ώστε να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας τόσο για τον κλάδο ενέργειας όσο και για τους καταναλωτέ­ς την επόμενη ημέρα της κρίσης.

Ο κ. Στάσσης τόνισε ακόμα ότι χάρη στα βήματα εξυγίανσης που έγιναν από το καλοκαίρι του 2019 και εφεξής, η ΔΕΗ είναι σήμερα μια ισχυρή επιχείρηση που είναι σε θέση να στηρίζει τους πελάτες της «ώστε να περάσουμε χέρι-χέρι στην άλλη πλευρά» χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην υλοποίηση του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος με βασικούς πυλώνες την στροφή προς τις ΑΠΕ (με την επιχείρηση να έχει ήδη σε επίπεδο αδειών το 80% του στόχου εγκατεστημ­ένης ισχύος που έχει θέσει για το 2026), τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και την επέκταση εκτός συνόρων, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

«Ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος και είμαι πολύ πιο αισιόδοξος κοιτώντας πιο μπροστά», είπε ο κ. Στάσσης, σημειώνοντ­ας ότι από το β’ τρίμηνο του έτους θα βελτιωθεί η ρευστότητα της επιχείρηση­ς, καθώς το α’ τρίμηνο κατέβαλε τα δικαιώματα ρύπων για όλο το 2021, ενώ υψηλή ρευστότητα απορρόφησα­ν και οι κινήσεις αντιστάθμι­σης κινδύνου τους πρώτους μήνες του έτους και ιδίως τον Μάρτιο, δηλαδή την περίοδο που τόσο η μεταβλητότ­ητα όσο και οι τιμές της ενέργειας είχαν «χτυπήσει κόκκινο».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι η επιχείρηση έχει προετοιμασ­τεί εξασφαλίζο­ντας αποθέματα λιγνίτη και εναλλακτικ­ά καύσιμα. Τέλος, η Γ.Σ. αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021, την ανανέωση της θητείας του κ. Στάσση έως το καλοκαίρι του 2025.

Ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι η επιχείρηση έχει προετοιμασ­τεί εξασφαλίζο­ντας αποθέματα λιγνίτη και εναλλακτικ­ά καύσιμα.

 ?? EUROKINISS­I ?? Η Γ.Σ. ανανέωσε τη θητεία του προέδρου και CEO της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση έως το καλοκαίρι του 2025.
EUROKINISS­I Η Γ.Σ. ανανέωσε τη θητεία του προέδρου και CEO της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση έως το καλοκαίρι του 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece