Naftemporiki

Διαφορετικ­ή ανάγνωση των επαφών της Συνόδου Κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση διαφωνούν για το αποτέλεσμα

Την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων «ζυγίζει» η Αθήνα, καθώς μένει να φανεί πώς θα πορευθεί η Άγκυρα μετά τα όσα έγιναν στη Μαδρίτη.

-

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τελικά το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επέλεξε να μην αναφερθεί στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται πως συνδέονται με το ότι o κ. Ερντογάν πέτυχε το πολυπόθητο ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε χθες το απόγευμα. Το επόμενο διάστημα θα φανεί ποιες θα είναι οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου, καθώς η χώρα του οδηγείται το 2023 σε εκλογές και για πολιτικούς λόγους δεν είναι εύκολο να χαμηλώσει από τη μια ημέρα στην άλλη τους υψηλούς τόνους. Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο κ. Ερντογάν συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Σαρλ Μισέλ να εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσερχόμε­νος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο στρατηγικό δόγμα και σημείωσε πως συμπεριλαμ­βάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητ­ας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία. Παράλληλα εστίασε στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητ­ας στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε πως «δεν χρειαζόμασ­τε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας». Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο πρωθυπουργ­ός στη Σύνοδο υπογράμμισ­ε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για ουσιαστικο­ύς και συμβολικού­ς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζον­ται να εφαρμόζοντ­αι απ’ όλα τα μέλη.

Πώς «διαβάζουν» τις εξελίξεις

Με διαφορετιχ­κό τρόπο «διαβάζουν» τις εξελίξεις κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση. «Η συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και τις σχετικές ευρωπαϊκές

αποφάσεις» σημείωναν κυβερνητικ­ές πηγές, που έβλεπαν «αναδίπλωση» της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τα όσα διαδραματί­στηκαν στη Μαδρίτη σχετικά με την Τουρκία. Μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα που έχουν ανακύψει στη Μαδρίτη και που, όπως είπε, «ενέχουν σοβαρότατο­υς κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε «επίσημη» ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι τελικά «στηρίζουν τον "εκσυγχρονι­σμό" των τουρκικών F16», αλλά και στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο χώρες «δεσμεύοντα­ι ότι -χωρίς περιορισμο­ύς και προϋποθέσε­ις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία».

Το αίτημα για τα F35

Όσον αφορά τα αεροσκάφη F35, κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημ­ένη εδώ και καιρό». Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το αίτημα αφορά την απόκτηση 20 F-35, και άλλων 20 υπό αίρεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης

Τσίπρας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για τα όσα διαδραματί­στηκαν στη Μαδρίτη σχετικά με την Τουρκία.

 ?? REUTERS ?? Στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητ­ας στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Στιγμιότυπ­ο από την καθιερωμέν­η οικογενεια­κή φωτογραφία μετά τη Σύνοδο.
REUTERS Στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητ­ας στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Στιγμιότυπ­ο από την καθιερωμέν­η οικογενεια­κή φωτογραφία μετά τη Σύνοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece