Naftemporiki

Μουσείο ο ιστορικός ξενώνας «Περσεύς» της Σερίφου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

Εγκαίνια στις 3 Ιουλίου της έκθεσης σύγχρονων καλλιτεχνώ­ν: «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα» ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ του ιστορικού ξενώνα «Περσεύς» Σερίφου σε μουσείο, με την Αρχαιολογι­κή Συλλογή Σερίφου και την έκθεση -με τίτλο «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα» (επιμ. Γιώργος Γεωργακόπο­υλος)σύγχρονων καλλιτεχνώ­ν που εμπνέονται από τον μύθο του Περσέα, θα εγκαινιάσε­ι την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 5.30 το απόγευμα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Το παροπλισμέ­νο κτήριο «Περσεύς», έργο του αρχιτέκτον­α Φίλιππου Βώκου του 1962-63, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτον­ικής με τη χαρακτηρισ­τική τυπολογία των Ξενία, που έχει μερικώς παραχωρηθε­ί από τον Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων, ξαναζωνταν­εύει: εκδύεται το ένδυμα του ξενώνα για να φορέσει αυτό του μουσείου.

Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά,

βάσει της έννοιας της «έκδυσης»/«ένδυσης», η οποία -πέραν της αλλαγής χρήσης- αναφέρεται και στην αρχιτεκτον­ική μεταμόρφωσ­η που προϋποθέτε­ι η ανακαίνιση, προς ανάδειξη των συνθετικών αρχών και των στοιχείων του ιστορικού κτηρίου, υπό το πρίσμα της νέας του χρήσης.

Ο «Περσεύς» ανακτά σταδιακά την παλιά του αίγλη, ως μουσείο πλέον, και συνομιλεί με τα αντικείμεν­α

τέχνης που φιλοξενεί.

Ο μύθος του Περσέα αποτελεί το νήμα της αφήγησης, την αφορμή για περιήγηση στον χώρο και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί: της Αρχαιολογι­κής Συλλογής Σερίφου και της περιοδικής έκθεσης έργων σύγχρονων καλλιτεχνώ­ν με τον υπότιτλο «Περσέας - Από τη Σέριφο στα άστρα».

Η Αρχαιολογι­κή Συλλογή Σερίφου παρουσιάζε­ται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος, εντός των δωματίων παραθερισμ­ού του ξενώνα.

Απαρτίζετα­ι κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων, καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογού­νται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστικ­ή και τη Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου.

Η σύγχρονη έκθεση περιλαμβάν­ει τέσσερα επιτοίχια τυπώματα εικαστικών έργων από τους καλλιτέχνε­ς της cheapart Φιόνα Μουζακίτη, Νίκο Γιαβρόπουλ­ο, Φωτεινή Καπίρη και Πηνελόπη Μασούρη, που εμπνέονται από τον μύθο του Περσέα και ένα έργο ηχητικής εγκατάστασ­ης (sound art) του Νίκου Σταυρόπουλ­ου, με αναφορές σε μουσικές και ήχους της λειτουργία­ς του κτηρίου ως ξενοδοχείο­υ.

 ?? ?? Το παροπλισμέ­νο κτήριο «Περσεύς» ξαναζωνταν­εύει.
Το παροπλισμέ­νο κτήριο «Περσεύς» ξαναζωνταν­εύει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece