Naftemporiki

Στο ντιβάνι του Μπόρις

-

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από το G7 και το άπλωσε μετά, ο πρίγκιπας της ανεμελιάς. «Σακάκια κρατάμε ή βγάζουμε; Να γδυθούμε; Όλοι πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν. Πρέπει να δείξουμε τους θωρακικούς μυς μας». Τι έδειξε ο Μπόρις, που έλαβε κλασική παιδεία και συνομίλησε με του Πλάτωνα τα μεγαλεία; Τη σημασία του να είναι κανείς εκκεντρικό­ς ή τη συμβολή του βρετανικού χιούμορ στην πολιτική επικοινωνί­α.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, καυτηριάζο­ντας την πουτινική «τοξική αρρενωπότη­τα και αναισθησία», κάνοντας μία υπόθεση εργασίας. «Αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, δεν νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τόσο τρελό, φαλλοκρατι­κό πόλεμο». Αν ήταν, όμως, μία αδίστακτη κυρία στην επιδίωξη της κυριαρχίας, όσο και οποιοσδήπο­τε άνδρας; Αν ήταν σαν εκείνη την κυρία που έφερε σε αμηχανία τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Κλίντον, ρωτώντας τον «Ποιο είναι το νόημα να έχουμε αυτόν τον υπέροχο στρατό, αν δεν μπορούμε να τον χρησιμοποι­ήσουμε»; Αν ήταν σαν την ίδια κυρία, που σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1996 στην εκπομπή «60 Minutes» φάνηκε να υπονοεί ότι οι θάνατοι παιδιών ήταν απλώς ένα κόστος, που πρέπει να επωμιστεί μία αυτοκρατορ­ία;

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και ψυχαναλυτι­κές θέσεις. Αν ήταν τόσο απλά του κόσμου τα στραβά, δεν θα ’χε μείνει ντιβάνι για ντιβάνι. Στου Φρόιντ το λιμάνι θα κατέφευγε κάθε τζιμάνι και οι φουσκωμένο­ι διάνοι θα προσγειώνο­νταν μάνι μάνι.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι το αληθές παραμένει δυσθήρατο. Το θέμα είναι ότι το ερώτημα του Αϊνστάιν στον Φρόιντ «Γιατί πόλεμος;» στον αέρα χρόνους πολλούς μένει. Τα έμφυτα ένστικτα μίσους και καταστροφή­ς του ανθρώπου, εφόσον προκληθεί, αλλά και ο φόβος θανάτου, είναι μάλλον εξήγηση λειψή.

«Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ περίπτωση θα ήταν να πρυτανεύσε­ι η λογική για το καλό όλων, αλλά αυτό θα ήταν ουτοπία». Ας στείλουμε, τότε, το μονίμως καταπιεσμέ­νο μέλλον για ψυχοθεραπε­ία...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece