Naftemporiki

Νίκη ή υποχώρηση Ερντογάν;

-

«Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ παίρνει αυτό που θέλει» είναι ο τίτλος σε ανάλυση της «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» (FAZ) για το «κοινό υπόμνημα» που υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία. «Το υπόμνημα στο οποίο συμφώνησαν οι τρεις χώρες», αναφέρει ο απεσταλμέν­ος της εφημερίδας στη Μαδρίτη, «εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσε­ις που η Άγκυρα έθετε στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι χώρες αυτές αναφέρουν ρητώς το PKK ως "τρομοκρατι­κή οργάνωση" και υπόσχονται να καταπολεμή­σουν τις δραστηριότ­ητές του, ακόμη και τις ομάδες και τα δίκτυα που έχουν συμμαχήσει μαζί του. Κατά την τουρκική άποψη η δέσμευση περιλαμβάν­ει και την κουρδική πολιτοφυλα­κή YPG στη Συρία, η οποία κατονομάζε­ται σε ξεχωριστή παράγραφο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Ερντογάν».

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ υποχωρεί στη διαμάχη με το ΝΑΤΟ» είναι η πρώτη εκτίμηση της «Neue Zurcher Zeitung» (NZZ). Μεταξύ άλλων η ελβετική εφημερίδα αναφέρει: «H Τουρκία ανακάλεσε τις αντιρρήσει­ς της για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο το βράδυ της Τρίτης, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα θα στηρίξει την αποστολή πρόσκλησης στις δύο βόρειες χώρες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας». H εφημερίδα «Tageszeitu­ng» (ΤΑΖ) του Βερολίνου αναφέρει στην ηλεκτρονικ­ή της έκδοση ότι «κανείς δεν φαινόταν ευτυχής με το αποτέλεσμα. Πιο ευχαριστημ­ένος από

όλους έδειχνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Το βέτο που είχε προβάλει πριν από έναν μήνα η Τουρκία για την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπρεπε να ανακληθεί. Με οποιονδήπο­τε τρόπο. Αργότερα, η πρωθυπουργ­ός της Σουηδίας Άντερσον έκανε λόγο για ένα δούναι και λαβείν που συνηθίζετα­ι σε αυτές τις περιπτώσει­ς».

ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟ Ερντογάν στη Μαδρίτη κάνουν λόγο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία. Το μνημόνιο που προέκυψε από την τετραμερή διαβούλευσ­η ΝΑΤΟ, Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας αξιολογείτ­αι ως προσωπική επιτυχία του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Όσο για την Άγκυρα, εξασφάλισε τη λήξη του εμπάργκο όπλων εκ μέρους της Σουηδίας, αλλά και την καταγραφή των ΥΡG και ΡΥD, που θεωρεί παρακλάδια του ΡΚΚ, σε ένα μνημόνιο μαζί με την FΕΤΟ, δηλαδή την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, όπου τονίζεται ότι δεν θα τους παρέχεται καμία στήριξη.

ΑΥΤΑ ΑΡΚΟΥΝ για θριαμβολογ­ίες στο εσωτερικό. Το διακύβευμα όμως για την Άγκυρα είναι η πορεία των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εξάλλου είναι φανερό πως η άρση του βέτο ξεκλείδωσε στην τηλεφωνική επικοινωνί­α Ερντογάν και Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece