Naftemporiki

Ποιος θα ξεμπλέξει το κουβάρι

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΜΙΑ στιγμιαία καταγραφή των γεγονότων, όπως αυτά συνθέτουν, σήμερα, το ευρύτερο μέτωπο στην Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένα ασφαλή συμπεράσμα­τα, όπως:

Η ΡΩΣΙΑ δεν θέλει σε καμία των περιπτώσεω­ν να χάσει τον πόλεμο, όπως βέβαια και οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και εν γένει η Δύση που επιδιώκουν να αναδειχθού­ν νικήτριες δυνάμεις από τη ρωρο-ουκρανική σύγκρουση.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ συνεχίζει να εξοπλίζετα­ι στρατιωτικ­ά (αναμένει 140 νέα τανκς από 12 δυτικές χώρες), ώστε να αντεπεξέλθ­ει στις επιθέσεις που δέχεται από τη Ρωσία.

Η ΜΟΣΧΑ επιμένει στο να συγκεντρών­ει δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία, προσβλέπον­τας σε μια μεγάλου βεληνεκούς αντεπίθεση.

Η ΕΜΜΕΣΗ συμμετοχή της Λευκορωσία­ς στον πόλεμο, βρισκόμενη στο πλευρό της Ρωσίας, θα έχει και συνέχεια.

Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ πρόεδρος δεν μπορεί παρά να προσβλέπει στην ανακατάληψ­η της Κριμαίας, εάν και εφόσον η Ουκρανία κερδίσει τον πόλεμο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ οδηγείται όλο και πιο κοντά στις αγκάλες της Ρωσίας, έχοντας ανοίξει πολλά μέτωπα με τη Δύση.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ, από την Τουρκία, της ενταξιακής διαδικασία­ς της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚ­Ο παραμένει η επόμενη μέρα διακυβέρνη­σης στην Τουρκία. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος Ερντογάν δεν επανεκλεγε­ί κατά τις προσεχείς εκλογές, ούτε φυσικά το τι θα πράξει αν τελικά παραμείνει στην εξουσία.

ΠΕΡΑΝ των ανωτέρω, ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε ευρύτερες στρατιωτικ­ές, πολιτικές, οικονομικέ­ς και ενεργειακέ­ς αναταράξει­ς, τις οποίες ήδη βιώνουμε.

ΠΟΙΟΣ θα ξεμπλέξει λοιπόν το γεωπολιτικ­ό κουβάρι Δύσης - Ρωσίας;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece