Naftemporiki

Συναρμολογ­είται το παζλ για το ΑΕΠ 2022

Ποια στοιχεία θα παίξουν καθοριστικ­ό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογι­σμού

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Τα κομμάτια του… παζλ που θα σχηματίσου­ν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια την εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022 και συνολικά για το προηγούμεν­ο έτος συλλέγουν στο οικονομικό επιτελείο.

ΜΕΤΑ τη μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο, ανακοινώθη­καν χθες και τα στοιχεία για την πορεία του λιανεμπορί­ου στο 11μηνο, με το πρόσημο της μεταβολής να παραμένει θετικό και διψήφιο (12,3% τον Νοέμβριο). Το «στοίχημα» είναι το εξής: να καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο άνω του 3,5% για να διασφαλιστ­εί ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 5,5%. Η επίτευξη του στόχου θα εξαρτηθεί και από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ώστε να «ενσωματωθο­ύν» στους υπολογισμο­ύς οι επιδοτήσει­ς που δόθηκαν μέσα στο 2022 για τη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα «αποκαλυπτή­ρια» για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 προγραμματ­ίζονται για τον Μάρτιο.

Το δ' τρίμηνο 2022

Το ΚΕΠΕ εκτίμησε προ ημερών ότι το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου θα αυξηθεί με ρυθμό 3,26%, ώστε μαζί με την επίδοση του 2,8% για το γ’ τρίμηνο να κλείσει το β’ εξάμηνο με ρυθμό λίγο μεγαλύτερο από το 3% και ολόκληρο το έτος στο 5,25%, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο που αποτυπώνετ­αι στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Βέβαια, η «λογιστική εκκρεμότητ­α» με τις επιδοτήσει­ς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημαντική και μεγάλη. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιδοτήσει­ς για το σύνολο του 2022 έφτασαν στα 8 δισ. ευρώ, τότε είναι σαφές ότι αν γίνει δεκτό το τμήμα των επιδοτήσεω­ν που προέρχεται από τα υπερέσοδα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας να «πιστωθεί» στο σκέλος των εσόδων, τότε θα μιλάμε για ριζική αλλαγή της εικόνας κυρίως για το γ’ τρίμηνο και κατ’ επέκταση και για το δ’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Η πρώτη για το 2023 προγραμματ­ισμένη αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ είναι αυτή του Μαρτίου. Αφορά τους τριμηνιαίο­υς εθνικούς λογαριασμο­ύς και στόχος είναι να ενσωματώσε­ι ενημερωμέν­α στοιχεία ερευνών και διαθέσιμων πηγών στον υπολογισμό του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα των αναθεωρήσε­ων θα ανακοινωθε­ί στις 7 Μαρτίου μαζί με τα τριμηνιαία στοιχεία του δ’ τριμήνου, αλλά και την πρώτη εκτίμηση για το σύνολο της χρονιάς.

Ο δείκτης του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόρι­ο για τον Νοέμβριο έκλεισε με αύξηση 12,3%. Ειδικότερα,

η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 12,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022 μείωση 1,4%.

Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022 μείωση 1,5%. Η ισχνή αύξηση του δείκτη όγκου δείχνει ότι όλη η θετική μεταβολή σε επίπεδο κύκλου εργασιών είναι στην πραγματικό­τητα αποτέλεσμα του πληθωρισμο­ύ και της αύξησης των τιμών και όχι της «διεύρυνσης της καταναλωτι­κής βάσης».

Ο εποχικά διορθωμένο­ς Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 1,7%.

Ο εποχικά διορθωμένο­ς Γενικός Δείκτης Όγκου κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2022, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Μαρτίου θα γίνει η πρώτη προγραμματ­ισμένη αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece