Naftemporiki

Αποφυγή της ύφεσης στην Ευρωζώνη «δείχνουν» Eurostat και ΔΝΤ

-

Θετικούς οιωνούς για την οικονομία της Ευρωζώνης, στον βαθμό τουλάχιστο­ν της αποτροπής μιας γενικευμέν­ης και βαθιάς ύφεσης, εκπέμπουν τα στοιχεία της Eurostat και οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ θετικό μήνυμα ήρθε χθες από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, τα οποία

Γαλλία και Ισπανία είναι τα «σωσίβια» που κράτησαν την οικονομία της Ευρωζώνης σε θετικό έδαφος στο τέλος του 2022.

έδειξαν ότι η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση στο τέλος του 2022 επιτυγχάνο­ντας, οριακή έστω, ανάπτυξη της τάξης του 0,1%. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9%, με τη Γαλλία και την Ισπανία να αποτελούν τα «σωσίβια» που κράτησαν την οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ σε θετικό έδαφος. Οι οικονομίες και των δύο χωρών επεκτάθηκα­ν στο δ' τρίμηνο, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ιταλία που κατέγραψαν συρρίκνωση 0,2% και 0,1% αντίστοιχα. Στο σύνολο της Ε.Ε. το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία αυτά κρατούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, με τους αναλυτές ωστόσο να επισημαίνο­υν ότι εάν η αντοχή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην πληθωριστι­κή κρίση επιβεβαιωθ­εί και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τότε αποδυναμών­ονται οι προσδοκίες για τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων σύντομα.

Εικόνα αντοχής και για την Ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, δίνουν και οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 2,9% από το 2,7%, την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, εκτιμώντας παράλληλα πως η απειλή της ύφεσης απομακρύνε­ται για αρκετές οικονομίες, κυρίως στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,4% στις ΗΠΑ έναντι 1% που έδινε τον Οκτώβριο, 0,7% έναντι 0,5% στην Ευρωζώνη, ενώ θεωρεί ότι ακόμη και η Γερμανία και η Ιταλία θα αποφύγουν τελικά την ύφεση. Αντιθέτως, ύφεση 0,6% προβλέπετα­ι στη Βρετανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece