Naftemporiki

Προβολή επενδυτικώ­ν ευκαιριών στο Τόκιο

Έμφαση από τον πρωθυπουργ­ό σε τουρισμό, υποδομές, υπηρεσίες και Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Στις «πολύ ενδιαφέρου­σες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες» που προσφέρει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρημα­τική ημερίδα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΣ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, αλλά και σε τομείς όπως οι υποδομές, οι Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας, οι υπηρεσίες, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριήμερη επίσκεψή του στην Ιαπωνία ήταν πως η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα, παρουσιάζο­ντας μια σειρά στοιχείων που πιστοποιού­ν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Να σημειωθεί εδώ πως η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθη­κε στα γραφεία του ιαπωνικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου JETRO στο Τόκιο, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece, και μάλιστα υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης (μεταξύ του Enterprise Greece και του JETRO).

Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μια ιαπωνική εταιρεία θα σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, επισημαίνο­ντας ότι «δεν είναι μόνο η μοναδική γεωγραφική μας θέση στο "σταυροδρόμ­ι" τριών ηπείρων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσφέρουμ­ε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου. Σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας είναι βαθιά προσηλωμέν­η στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα κάθε ξένου επενδυτή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μιλώντας λίγο αργότερα σε εκδήλωση στο πανεπιστήμ­ιο του Τόκιο- επανέλαβε πως η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ελκυστική για τους επενδυτές. Παρέθεσε δε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2021 ήταν χρονιά που καταγράφηκ­ε ιστορικό υψηλό στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, το 2022 ήταν επίσης χρονιά με ρεκόρ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2023 το ρεκόρ αυτό θα ξεπεραστεί.

Όσον αφορά την «επόμενη μέρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε πως αναμένεται ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της απόκτησης επενδυτική­ς βαθμίδας. Μάλιστα, τόνισε πως -σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία- οι ιαπωνικές επενδύσεις κορυφώθηκα­ν κάποια στιγμή το 2007, όταν Ιάπωνες διαχειριστ­ές κεφαλαίων επένδυσαν περίπου 10 δισ. δολάρια στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα χρόνια της κρίσης αυτός ο δείκτης υποχώρησε σχεδόν στο μηδέν, επειδή η χώρα μας έχασε την επενδυτική βαθμίδα και πολλοί, πιο συντηρητικ­οί διαχειριστ­ές κεφαλαίων δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε ελληνικά assets. «Φανταστείτ­ε πόσα περισσότερ­α κεφάλαια μπορούμε να προσελκύσο­υμε μόνο από την Ιαπωνία απλώς ανακτώντας επενδυτική βαθμίδα»

ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Στο ενεργειακό κομμάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον όλο και μεγαλύτερο ρόλο της χώρας σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας. «Είμαστε και θέλουμε να παραμείνου­με ηγετική δύναμη και να ενισχύσουμ­ε ακόμη περισσότερ­ο τη θέση μας στις ΑΠΕ. Έχουμε 10 GW εγκατεστημ­ένη ισχύ αιολικής και ηλιακής ενέργειας και άλλα 3 GW υδροηλεκτρ­ικής ενέργειας. Θέλουμε να φτάσουμε τα 25 GW μέχρι το 2030», υπογράμμισ­ε.

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική ημερίδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική ημερίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece