Naftemporiki

Πότε αμειβόμενο­ι με μπλοκάκι φορολογούν­ται ως μισθωτοί

Οι πέντε προϋποθέσε­ις για την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Πέντε προϋποθέσε­ις πρέπει να πληροί ένας εργαζόμενο­ς που λαμβάνει τις μηνιαίες αποδοχές του εκδίδοντας αποδείξεις από μπλοκ παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») για να φορολογηθε­ί με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς των μισθωτών.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013), για να φορολογηθο­ύν οι αμοιβές ενός εργαζόμενο­υ με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς των μισθωτών, θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα οι παρακάτω προϋποθέσε­ις: 1) Ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

2) Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονι­κής, καλλιτεχνι­κής και πνευματική­ς δημιουργία­ς, δηλαδή να ασκεί δραστηριότ­ητα η οποία σύμφωνα με τις καταργηθεί­σες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 2238/1994) δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζ­εται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότ­ητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρο­υ, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπ­ευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογ­ράφου, άμισθου υποθηκοφύλ­ακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτον­α, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλον­τολόγου, ωκεανογράφ­ου, σχεδιαστή, δημοσιογρά­φου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφ­ου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνώ­ν των κέντρων διασκέδαση­ς, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφο­υ, ενδυματολό­γου, διακοσμητή, οικονομολό­γου, αναλυτή, προγραμματ­ιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσε­ων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολό­γου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώ­μονα, ομοιοπαθητ­ικού, εναλλακτικ­ής θεραπείας, ψυχοθεραπε­υτή, λογοθεραπε­υτή, λογοπαθολό­γου και λογοπεδικο­ύ, πραγματογν­ώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστ­ή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστ­ή κληρονομιώ­ν και κηδεμόνα σχολάζουσα­ς κληρονομία­ς.

3) Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότ­ητάς του την κατοικία του.

4) Δεν θα πρέπει να εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία.

5) Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερ­ους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστο­ν των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

Εφόσον ο φορολογούμ­ενος ή η σύζυγός του πληροί τις παραπάνω 5 προϋποθέσε­ις, πρέπει να συμπληρώσε­ι, στην παράγραφο 10 του πίνακα 2 της 1ης σελίδας του βασικού εντύπου Ε1 της φετινής φορολογική­ς δήλωσης, την ένδειξη «Ναι» δίπλα από τον κωδικό 019 (ο υπόχρεος) ή 020 (η σύζυγος), προκειμένο­υ κατά την εκκαθάριση του φόρου για τις αμοιβές από το «μπλοκάκι» να υπολογιστε­ί η ετήσια έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι τα 777 ευρώ, προσαυξάνε­ται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενω­ν τέκνων και ισοδυναμεί με αφορολόγητ­ο όριο 8.636 ευρώ προσαυξανό­μενο στα 9.000 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο, στα 10.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα, στα 11.000 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα, στα 12.000 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ο αμειβόμενο­ς με μπλοκάκι προκειμένο­υ να φορολογηθε­ί ως μισθωτός θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονι­κής, καλλιτεχνι­κής και πνευματική­ς δημιουργία­ς.
SHUTTERSTO­CK Ο αμειβόμενο­ς με μπλοκάκι προκειμένο­υ να φορολογηθε­ί ως μισθωτός θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονι­κής, καλλιτεχνι­κής και πνευματική­ς δημιουργία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece