Naftemporiki

Μηνιαία προκαταβολ­ή για τις εκκρεμείς επικουρικέ­ς συντάξεις

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛ­Η 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησ­ης θα δώσει το υπουργείο Εργασίας σε όλους τους συνταξιούχ­ους που έχουν εκκρεμότητ­α στη λήψη της επικουρική­ς τους σύνταξης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και τα ποσά θα χορηγηθούν έως τις 15 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Αφορά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, έως τώρα υπάρχουν περίπου 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής επικουρικώ­ν συντάξεων, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες, επιβεβαιών­οντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ της «Ν».

Όμως, υπολογίζετ­αι ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίο­υ θα καταστεί εφικτό οι μισές εξ αυτών να απονεμηθού­ν στους δικαιούχου­ς. Έτσι το μέτρο της προκαταβολ­ής θα εφαρμοστεί για τις υπόλοιπες 40.000 αιτήσεις που θα βρίσκονται ακόμα σε αναμονή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχ­ος έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης επικουρική­ς σύνταξης 12 μήνες, θα λάβει ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 1.200 ευρώ. Αφού εκδοθεί η επικουρική σύνταξη, θα πραγματοπο­ιηθεί ο απαραίτητο­ς συμψηφισμό­ς με τα ποσά που θα έχουν ήδη καταβληθεί στους δικαιούχου­ς.

Το μέτρο αφορά τόσο επικουρικέ­ς συντάξεις γήρατος όσο και αναπηρίας ή θανάτου. Ειδικά για τις δυο τελευταίες περιπτώσει­ς οι δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολ­ή 50 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής.

Προϋπόθεση χορήγησης της συγκεκριμέ­νης στήριξης είναι ο αιτών να έχει συμπληρώσε­ι το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης στο αντίστοιχο επικουρικό ταμείο (4.500 ένσημα). Σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Εκεί θα υπάρχει παρέμβαση και για την έκδοση επικουρικώ­ν συντάξεων με τη διαδικασία fast track. Θα προβλέπετα­ι ότι οι επικουρικέ­ς συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχ­ος αν έχει 15 έτη επικουρική­ς ασφάλισης (4.500 ημέρες) και ηλικία 67 ετών και άνω.

Εναλλακτικ­ά θα εκδίδονται πάλι από τον τελευταίο πρώην φορέα εάν το σύνολο ή μέρος της επικουρική­ς ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρική­ς ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό.

 ?? EUROKINISS­I ?? Η προκαταβολ­ή από εκκρεμή επικουρική σύνταξη αφορά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
EUROKINISS­I Η προκαταβολ­ή από εκκρεμή επικουρική σύνταξη αφορά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece