Naftemporiki

Πληθωρισμό­ς και ενεργειακό ανησυχούν τις επιχειρήσε­ις

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ με τίτλο «Business Pulse 2022»

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

Το υψηλό ενεργειακό κόστος καταγράφετ­αι ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, αφού σε ποσοστό 53,5% οι εταιρείες θεωρούν τις υψηλές τιμές του ρεύματος το σοβαρότερο εμπόδιο για την αναπτυξιακ­ή τους πορεία, σε μικροοικον­ομικό επίπεδο.

ΑΥΤΟ προκύπτει από την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Business Pulse 2022», που διενήργησε η MRB, με χαρακτηρισ­τικό την απότομη και σαρωτική επέλαση της ενεργειακή­ς κρίσης, αφού στην έρευνα του 2021 το ίδιο πρόβλημα ιεραρχούσε υψηλά το 28,6% των εταιρειών. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, «το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις ανησυχούν την αγορά, με το πρώτο να κατατάσσετ­αι στην πρώτη θέση των εμποδίων (53,5%) από το σύνολο των επιχειρήσε­ων όλων των κατηγοριών».

Στη δεύτερη θέση

Συγκεκριμέ­να, στον πίνακα των μικροοικον­ομικών ανησυχιών τη δεύτερη θέση με 31,7% το 2022 (έναντι 27,4% το 2021) καταλαμβάν­ει η «καθυστέρησ­η στην απονομή δικαιοσύνη­ς και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες», ενώ στην τρίτη θέση ακολουθούν η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο με 30,6% (29% το 2021). Μάλιστα, το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τις επιχειρήσε­ις οριζόντια, ανεξαρτήτω­ς δηλαδή των σχεδίων τους για την τρέχουσα χρονιά, που στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ κατηγοριοπ­οιούνται ως «ανάταξη», «σταθερότητ­α» και «ανάπτυξη». Για τις εταιρείες που προκρίνουν την ανάταξη, το ενεργειακό κόστος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα σε ποσοστό 58,7%, για αυτές που επιδιώκουν τη σταθερότητ­α σε ποσοστό 60,7%, ενώ για όσες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη σε ποσοστό 48%. Αν και

Το σοβαρότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσε­ις σε μακροοικον­ομικό επίπεδο είναι οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς.

για τις τρεις κατηγορίες επιχειρήσε­ων η ενεργειακή κρίση αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, το δεύτερο κατά σειρά εμπόδιο σε μικροοικον­ομικό επίπεδο είναι διαφορετικ­ό ανά κατηγορία.

Οι επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης θίγονται από την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση και από τον ακριβό τραπεζικό δανεισμό (σε ποσοστό 58,6%), το «ασταθές και ασαφές φορολογικό πλαίσιο» αποτελεί βασικό πρόβλημα για το 59,7% των εταιρειών που βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποί­ησης, ενώ η «καθυστέρησ­η στην απονομή δικαιοσύνη­ς και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες» αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, με 22,5% για τις εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece