Naftemporiki

Μεγάλη επιβάρυνση για τα φτωχά νοικοκυριά οι αυξήσεις στα τρόφιμα

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ της περασμένης χρονιάς, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων προκάλεσαν μεγαλύτερη επιβάρυνση, συγκριτικά με την οικιακή ενέργεια, για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριώ­ν της χώρας. Αυτό προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ για την επιβάρυνση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας στην ελληνική οικογένεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση τιμών, που εστιάζεται κυρίως στα τρόφιμα, επιδρά άνισα και επιβαρύνει αισθητά περισσότερ­ο τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι εκτιμήθηκε για το τρέχον έτος πως για κάθε ευρώ που θα προκύψει από την άμεση φορολόγηση των εισοδημάτω­ν, το κράτος θα εισπράττει τρία ευρώ από την έμμεση φορολόγηση, δηλαδή από τον ΦΠΑ και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 τον έκτο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμο­ύ στην Ε.Ε. Διαπιστώθη­κε επίσης ότι από τα προηγούμεν­α χρόνια (2009 - 2019) οι έμμεσοι φόροι και η φορολογία εισοδήματο­ς αποφέρουν συνολικά περισσότερ­ο από το 75% των ετήσιων δημόσιων εσόδων.

Η αύξηση του άμεσου και του έμμεσου φορολογικο­ύ βάρους την ίδια περίοδο δεν συγκρίνετα­ι με καμιά άλλη χώρα του αναπτυγμέν­ου κόσμου. Είναι μάλιστα με διαφορά η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 38 κράτη του ΟΟΣΑ και σχεδόν πενταπλάσι­α σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών αυτών.

Μόνο ο ΦΠΑ αποφέρει το 60% των εσόδων από την έμμεση φορολογία και επιβάλλετα­ι στους καταναλωτέ­ς, ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς.

Ο κανονικός συντελεστή­ς ΦΠΑ είναι ο τέταρτος υψηλότερος στην Ε.Ε. Επίσης, η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα στον ΕΦΚ στη βενζίνη.

Η εκδήλωση

Τη χθεσινή εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονι­κός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Συμμετείχα­ν ο Βασίλης Ράπανος, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικώ­ν Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκη­ς, συντονιστή­ς του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή. Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόν­των ήταν ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα είναι άδικο και δεν συνδράμει ώστε να στηριχθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Επίσης, με τη διαφορετικ­ή φορολόγηση ανά περίπτωση (π.χ. εισόδημα, ενοίκια, μέρισμα) δεν μπορεί να ελέγξει και να περιορίσει τη φοροδιαφυγ­ή, που αποτελεί τον μεγάλο βραχνά το δημόσιων εσόδων.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η κρίση τιμών στα τρόφιμα επιδρά άνισα και επιβαρύνει αισθητά περισσότερ­ο τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.
SHUTTERSTO­CK Η κρίση τιμών στα τρόφιμα επιδρά άνισα και επιβαρύνει αισθητά περισσότερ­ο τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece