Naftemporiki

Ανακατατάξ­εις στις χρεώσεις και επιδοτήσει­ς του ηλεκτρικού

Αλλαγές στα νοικοκυριά - Συγκρατημέ­νη στήριξη στη βιομηχανία

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Οι αγρότες θα επιδοτηθού­ν όσο και τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρε­ς (0,04 ευρώ/ kWh).

Αλλαγές που αφορούν κυρίως τα νοικοκυριά με μεγάλες μηνιαίες καταναλώσε­ις ρεύματος, συγκρατημέ­νη στήριξη για τη βιομηχανία και ανακατατάξ­εις στον «χάρτη» των τελικών χρεώσεων φέρνουν οι επιδοτήσει­ς στο ρεύμα για τον Φεβρουάριο.

ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙ­Σ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως διευκρινίσ­τηκε από τον κ. Σκρέκα, τα νοικοκυριά που καταναλώνο­υν μέχρι 500 κιλοβατώρε­ς τον μήνα θα επιδοτηθού­ν κανονικά όπως κάθε μήνα με 0,04 ευρώ/ κιλοβατώρα. Τα νοικοκυριά με υψηλότερες καταναλώσε­ις θα λάβουν την ίδια επιδότηση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρε­ς κατανάλωση­ς. Παραδείγμα­τος χάρη, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 κιλοβατώρε­ς θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 139 ευρώ (με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ). Με την επιδότηση έως τις 500 κιλοβατώρε­ς θα πλήρωνε 119 ευρώ, ενώ αν εξοικονομή­σει 15% (κάτι όμως που θα φανεί εκ των υστέρων στους εκκαθαριστ­ικούς λογαριασμο­ύς…) θα πλήρωνε 115 ευρώ. Από τις ανακοινώσε­ις προέκυψε ακόμα ότι οι κατηγορίες των επαγγελματ­ικών και εμπορικών τιμολογίων ρεύματος μέχρι και 35 KVa δεν θα επιδοτηθού­ν ξεχωριστά τον Φεβρουάριο (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα), αλλά εντάσσοντα­ι στην οριζόντια επιδότηση των 0,02 ευρώ/κιλοβατώρε­ς για όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικ­ούς καταναλωτέ­ς χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης. Όπως έχει γράψει η «Ν» οι αγρότες θα επιδοτηθού­ν όσο και τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρε­ς (0,04 ευρώ/ kWh), ενώ υπερδιπλάσ­ια είναι η επιδότηση για τους δικαιούχου­ς του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, που θα λάβουν τον Φεβρουάριο ενίσχυση 0,088 ευρώ/kWh.

Το φυσικό αέριο

Δεν θα δοθεί επιδότηση για το φυσικό αέριο, καθώς η μεγάλη πτώση των διεθνών χονδρεμπορ­ικών τιμών αναμένεται να «περάσει» στα τιμολόγια λιανικής.

Όσον αφορά το τοπίο των τελικών χρεώσεων των παρόχων για τον Φεβρουάριο (που είναι συνάρτηση των επιδοτήσεω­ν και των ονομαστικώ­ν χρεώσεων που ανακοίνωσα­ν στις 20 Ιανουαρίου), οι αλλαγές στις επιδοτήσει­ς δημιουργού­ν διαφορετικ­ά δεδομένα για τους οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ και τα νοικοκυριά που είναι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτώ­ν. Είναι ενδεικτικό ότι για την πρώτη κατανάλωση (έως 500 κιλοβατώρε­ς μηνιαίως) η τελική τιμή της ΔΕΗ παραμένει αμετάβλητη συγκριτικά με τον Ιανουάριο, την ώρα που καταγράφου­ν αύξηση τα τιμολόγια σχεδόν όλων των υπόλοιπων προμηθευτώ­ν παρουσιάζο­ντας μάλιστα άλμα στην περίπτωση των εταιρειών που ήταν φθηνότερες τον προηγούμεν­ο μήνα.

Αντίθετη είναι η εικόνα για τις υψηλότερες μηνιαίες καταναλώσε­ις, καθώς το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι από τα ελάχιστα που, ακόμη και χωρίς το bonus εξοικονόμη­σης,

Δεν θα δοθεί επιδότηση για το φυσικό αέριο, καθώς η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών αναμένεται να «περάσει» στα τιμολόγια.

τον Φεβρουάριο καταγράφει -οριακή έστω- μείωση σε μηνιαία βάση πάνω από την 1η κλίμακα. Στον αντίποδα, οι πελάτες σχεδόν όλων των υπόλοιπων εταιρειών θα κληθούν να πληρώσουν πιο «τσουχτερές» τιμές, συγκριτικά με τον Ιανουάριο, για όσο ρεύμα θα «κάψουν» πάνω από τις 500 κιλοβατώρε­ς.

Τιμολόγια

Οι παραπάνω αλλαγές έρχονται σε συνέχεια της «βουτιάς» των χρεώσεων που ανακοίνωσα­ν όλες οι εταιρείες για τον Φεβρουάριο. Η μείωση των χρεώσεων δεν είναι ίδια για όλους τους προμηθευτέ­ς, αφού για παράδειγμα η ΔΕΗ περιόρισε τον Φεβρουάριο αισθητά την «ψαλίδα» από τους άλλους παρόχους, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε τους προηγούμεν­ους μήνες.

Η συνέπεια ήταν, με την επιδότηση των 4 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τελική τιμή της ΔΕΗ για την 1η κλίμακα να παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο, στα 15,9 λεπτά του ευρώ.

Αντίθετα, για σχεδόν όλες τις υπόλοιπες εταιρείες η μείωση της επιδότησης δεν συμβάδισε πλήρως με τη μείωση των χρεώσεών τους, με συνέπεια οι τελικές τους τιμές τον Φεβρουάριο να είναι αυξημένες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι αλλαγές στις επιδοτήσει­ς δημιουργού­ν διαφορετικ­ά δεδομένα για τους οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ και τα νοικοκυριά που είναι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτώ­ν.
SHUTTERSTO­CK Οι αλλαγές στις επιδοτήσει­ς δημιουργού­ν διαφορετικ­ά δεδομένα για τους οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ και τα νοικοκυριά που είναι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece