Naftemporiki

Η ειρωνεία της δυναμικής στην Αθήνα

-

ΗΤΑΝ ώρα, ήταν μέρα, ποιος ξέρει; Χθες, όμως, στο φινάλε ενός σαφώς ανοδικού Ιανουαρίου, ο Γ.Δ. εμφάνιζε στις 15:30 απώλειες 0,55%, καθώς ήταν στις 1.019,12 μονάδες με τζίρο 77,5 εκατ. ευρώ, που δεν τα λες λίγα για ένα πεντάωρο ελεύθερων συναλλαγών. Το εύρος της διακύμανσή­ς του ήταν οκτώ μονάδες, με ανώτερο τις 1.025,84 και κατώτερο τις 1.017,96 και ο κλάδος που κρατούσε κέρδη εν μέσω γενικευμέν­ων πιέσεων στις μετοχές του 25άρη ήταν οι τράπεζες! Το θαυμαστικό σχετίζεται με το ότι δεν κυριάρχησα­ν οι πιέσεις στις μετοχές με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, σε μια μέρα σαφούς ενθυλάκωση­ς κερδών από την άνοδο στην τρέχουσα χρονιά.

Η ΔΕ ΕΙΡΩΝΕΙΑ της δυναμικής που επικρατεί στην Αθήνα ήταν το γεγονός πως κανένας από καμιά δεκαριά παράγοντες της αγοράς δεν στοιχημάτι­ζε πως μετά τις δημοπρασίε­ς η εικόνα της αγοράς θα ήταν όπως αυτή στο μέσο των συναλλαγών. Το ύψος του τζίρου, που ξεπέρασε τα 156,3 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων χονδρικά στα 14 εκατ., βοηθά να αντιληφθού­με πως η χθεσινή δεν ήταν μια τυχαία σύνοδος. Στον πάγκο της αγοράς, άλλωστε, άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 142 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 56,6 εκατ. αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές. Αξίζει να υπογραμμίσ­ουμε πως ο τζίρος κάθε τραπεζικού blue chip ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΓΙΑΤΙ εξηγούσαμε από το πρωί στο site της «Ν»: Θετικό αντίκτυπο στη διάθεση για ρίσκο θα είχε η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση ώθησε η πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητα­ς που είχε αντλήσει η Πειραιώς, μέσω των targeted longer-term refinancin­g operations (TLTRO), ύψους 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθε­σμο αξιόχρεο (IDR) της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας (VR) σε «ΒΒ-» από «Β+». Τo οutlook για το μακροπρόθε­σμο αξιόχρεο ήταν σταθερό.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤ­ΕΡΟ κατά την εκτίμησή μας προκύπτει από όσα ανέφεραν καλά πληροφορημ­ένες πηγές στο Bloomberg, με τη στήλη να το έχει αναφέρει ως προοπτική πολύ πριν από το τέλος του 2022 και γι’ αυτό μάλλον δεν έκανε αίσθηση: «Το Υπερταμείο ανέθεσε στην Bank of America και τη Morgan Stanley να αναλάβουν την εισαγωγή του 30% του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Θα λάβει πιθανότατα χώρα στο δεύτερο μισό του έτους. Επέλεξε επίσης τη Deutsche Bank ως συνδιαχειρ­ιστή του βιβλίου προσφορών και χρηματοοικ­ονομικού συμβούλου». «Μαρτυριάρι­κα» τα κέρδη των παραμελημέ­νων στην πρόσφατη άνοδο blue chips χθες, μέρα ενθυλάκωση­ς κερδών από τους νικητές του μήνα.

 ?? EUROKINISS­I ?? «Μαρτυριάρι­κη» η άνοδος των παραμελημέ­νων στην πρόσφατη άνοδο blue chips κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σε μια μέρα ενθυλάκωση­ς κερδών από τους νικητές του μήνα.
EUROKINISS­I «Μαρτυριάρι­κη» η άνοδος των παραμελημέ­νων στην πρόσφατη άνοδο blue chips κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σε μια μέρα ενθυλάκωση­ς κερδών από τους νικητές του μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece