Naftemporiki

Εγκαίνια της πλατφόρμας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

-

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν για δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Οι τράπεζες θα επιδοτήσου­ν το 50% της αύξησης της δόσης όπως αυτή προκύπτει από τα υψηλά επιτόκια.

Σε ανακοίνωσή τους οι τράπεζες αναφέρουν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζε­ι ενεργά την αναπτυξιακ­ή πορεία και τον μετασχηματ­ισμό της ελληνικής οικονομίας και στέκεται αρωγός των ελληνικών επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν.

Αναφερόμεν­ες στις δράσεις τους, οι τράπεζες σημειώνουν πως το 2022 οι νέες χρηματοδοτ­ήσεις (καθαρή πιστωτική επέκταση) προς τις επιχειρήσε­ις προσέγγισα­ν, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τα 8,5 δισ. και ήταν αυξημένες κατά 12,3% έναντι του προηγούμεν­ου έτους, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες συμμετέχου­ν ενεργά στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Στήριξη δανειοληπτ­ών

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προωθούν σειρά δράσεων για την ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακ­ίων τους, με στόχο την υποστήριξη δανειοληπτ­ών που αντιμετωπί­ζουν δυσχέρειες.

Ως προς το σχέδιο στήριξης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτ­ών που συμφωνήθηκ­ε στον κύκλο συναντήσεω­ν με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Χρήστο Σταϊκούρα, για την επιδότηση της δόσης στεγαστικώ­ν δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσε­ων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, οι τράπεζες προχωρούν με ίδιες δαπάνες στην ταχεία υλοποίηση της πλατφόρμας που θα υποδεχθεί τα αιτήματα των δικαιούχων.

Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ιδιωτών.

Έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκρισιμότ­ητα από πλευράς τραπεζών για τα δάνεια που διατηρούν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους. Πλέον το ποσοστό εγκρίσεων διαμορφώνε­ται, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στο 55%, υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, επιβεβαιών­οντας τη συνεχώς αυξανόμενη τάση στις εγκρισιμότ­ητες. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2022, ανταποκριν­όμενες στην ανάγκη στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, οι συστημικές τράπεζες της χώρας προχώρησαν σε διμερείς συμφωνίες με 86.350 δανειολήπτ­ες για δάνεια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια, εξασφαλισμ­ένα με ακίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece