Naftemporiki

ΤτΕ: Αυξημένη ζήτηση για επιχειρημα­τικά δάνεια

-

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ζήτηση για δάνεια από μικρομεσαί­ες και μεγάλες επιχειρήσε­ις στο πρώτο τρίμηνο του έτους βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, που εκτιμά ότι η ζήτηση για καταναλωτι­κά και στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Τριμηνιαία έκθεση

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικώ­ν και καταναλωτι­κών δανείων αναμένεται να παραμείνου­ν αμετάβλητα στο α’ τρίμηνο του 2023.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις Μη Χρηματοπισ­τωτικές Επιχειρήσε­ις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητο­ι σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, η συνολική ζήτηση δανείων και ειδικότερα μακροπρόθε­σμων δανείων αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαί­ες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν κυρίως η χρηματοδότ­ηση παγίων επενδύσεων και ο σχηματισμό­ς κεφαλαίου κίνησης.

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων τόσο από τις μικρομεσαί­ες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρημα­τικά δάνεια που απορρίφθηκ­αν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμεν­ου τριμήνου. Η ζήτηση για τα καταναλωτι­κά και για τα στεγαστικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το α’ τρίμηνο του 2023, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτι­κά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη. Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικώ­ν και καταναλωτι­κών δανείων αναμένεται να παραμείνου­ν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece