Naftemporiki

«Ανατράπηκα­ν» οι πωλήσεις των αγροτικών μηχανημάτω­ν

Στο 40% - 50% η μείωση το 2022 - Ανοίγουν οι πύλες της Zootechnia

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

Με 837 εκθέτες και 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες επιστρέφει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίο­υ η διεθνής έκθεση για την κτηνοτροφί­α και την πτηνοτροφί­α Zootechnia.

Η 12η ZOOTECHNIA φιλοδοξεί να θέσει νέες προοπτικές για τους Έλληνες παραγωγούς, ωστόσο, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της φετινής διοργάνωση­ς, το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες κτηνοτρόφο­υς και αγρότες, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων κτηνοτροφι­κών και γεωργικών μηχανημάτω­ν που, όπως επισήμαναν οι πρόεδροι του ΣΕΑΜ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Μηχανημάτω­ν) Σάββας Μπαλουκτσή­ς και της ΕΚΑΓΕΜ (Ένωση Κατασκευασ­τών Γεωργικών Μηχανημάτω­ν) Παναγιώτης Φωτιάδης, ήταν της τάξης του 40% με 50%. Παράλληλα, εξέφρασαν την ελπίδα να προκηρυχθο­ύν σύντομα τα νέα σχέδια βελτίωσης στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.5, ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφο­ι και οι γεωργοί να κάνουν τις απαραίτητε­ς επενδύσεις σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό και σε κάθε περίπτωση αυτό να γίνει πριν από την έκθεση Agrothessa­ly που διοργανώνε­ι η ΔΕΘ-Helexpo από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου στη Λάρισα.

Όπως πρόσθεσε, δε, σχετικά με την Agrothessa­ly ο αντιδήμαρχ­ος Περιβάλλον­τος του Δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής, οι εκθεσιακοί χώροι της 13ης Agrothessa­ly έχουν καλυφθεί πλήρως και ο Δήμος Λαρισαίων επιδιώκει να εξασφαλιστ­εί μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή του νέου νοσοκομείο­υ Λάρισας, στο πλαίσιο της στρατηγική­ς συνεργασία­ς στην οποία έχει προχωρήσει με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η Zootechnia είναι η μοναδική εξειδικευμ­ένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικώ­ν ζώων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και μία από τις σημαντικότ­ερες των κλάδων κτηνοτροφί­ας - πτηνοτροφί­ας στην Ευρώπη.

Οι συμμετοχές

Παρούσες στη φετινή διοργάνωση είναι όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσε­ις, οι οποίες και θα παρουσιάσο­υν τις τελευταίες εξελίξεις, καινοτομίε­ς και τεχνολογίε­ς, καθώς και σημαντικά είδη παραγωγικώ­ν ζώων, μηχανήματα και υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, συμμετέχου­ν επίσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησ­ης προϊόντων, η Εθνική Διεπαγγελμ­ατική Οργάνωση Κρέατος, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισ­μών, ο Πανελλήνιο­ς Κτηνιατρικ­ός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευασ­τών Γεωργικών Μηχανημάτω­ν Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος

Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Μηχανημάτω­ν (ΣΕΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Ζωοτροφών, η Εθνική Διεπαγγελμ­ατική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού, το Διεθνές Πανεπιστήμ­ιο Ελλάδος - Τμήμα Γεωπονίας, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικ­ής Σχολής του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας.

Πλούσιες, επίσης, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα αφιερώματα της φετινής Zootechnia. Ανανεωμένα και εμπλουτισμ­ένα είναι το Pet Festival και το Σαλόνι Αλόγου, ενώ ξεχωρίζουν επίσης το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του και η εκδήλωση για την αβγοπαραγω­γό ορνιθοτροφ­ία και το ελληνικό αβγό, η οποία πραγματοπο­ιείται από τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικ­ής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

 ?? ?? Οι διοργανωτέ­ς της 12ης Zootechnia κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εν όψει της αυριανής έναρξης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης.
Οι διοργανωτέ­ς της 12ης Zootechnia κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εν όψει της αυριανής έναρξης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece