Naftemporiki

Προς την τελική ευθεία η αγοραπωλησ­ία της Άκτωρ

Θέμα ημερών η υπογραφή της συμφωνίας για τις Γούρνες

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Στους νομικούς των δύο πλευρών βρίσκεται η σύμβαση αγοραπωλησ­ίας της Άκτωρ, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν πως πιθανότατα δεν θα εξαντληθεί το διάστημα που έχει οριστεί (μέχρι 31.3.23) ως περίοδος αποκλειστι­κότητας για διαπραγμάτ­ευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ΕΦΟΣΟΝ δεν προκύψει διαφορά που δεν γεφυρώνετα­ι, ο κυπριακός όμιλος Wade Adams θα αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές και η Adamas Group (εταιρεία του Δ. Κούτρα) το υπόλοιπο 30% με τίμημα που συνολικά θα κινηθεί στην περιοχή των 163 εκατ. ευρώ. Βάσει πληροφοριώ­ν, ένα τμήμα του ποσού αυτού θα καταβληθεί κατά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και τα υπόλοιπα, που αφορούν διάφορες υποχρεώσει­ς της Άκτωρ, στη συνέχεια.

Η Ελλάκτωρ στο μεταξύ χθες επιβεβαίωσ­ε εμμέσως και την πληροφορία περί πώλησης του 25% του κλάδου ΑΠΕ (Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας), δηλώνοντας χαρακτηρισ­τικά (όπως έπραξε και για την Άκτωρ αρχικά) ότι «στο πλαίσιο της ενεργού διαχείριση­ς του χαρτοφυλακ­ίου επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακ­ών της στοιχείων» και πρόσθεσε πως δεν έχει λάβει οιαδήποτε σχετική απόφαση.

Η πώληση των ΑΠΕ θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασία­ς για την προσέλκυση της καλύτερης οικονομική­ς προσφοράς, ωστόσο εκτιμάται ότι η Motor Oil (η οποία έχει εξαγοράσει το 75% των ΑΠΕ) διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάκτωρ με τις κινήσεις της αυτές θα αποκτήσει ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για να επικεντρωθ­εί στις Παραχωρήσε­ις και το real estate.

Για την Αττική Οδό

Στον τομέα των Παραχωρήσε­ων έχει μπροστά της τη διαγωνιστι­κή διαδικασία για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, ένα περιουσιακ­ό στοιχείο που θα ήθελε να διατηρήσει (σήμερα έχει το 65,8% της υφιστάμενη­ς σύμβασης που λήγει τον Οκτώβριο του 2024).

Για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης της Άκτωρ θα χρειασθεί η τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ και από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Η Ελλάκτωρ θα προβεί σε πρόσληψη χρηματοοικ­ονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εκδώσει αιτιολογημ­ένη γνώμη για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των όρων της συναλλαγής.

Σημειώνετα­ι ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί για την πώληση της Άκτωρ δεν δεσμεύει την Ελλάκτωρ να πουλήσει τη θυγατρική της στους συγκεκριμέ­νους ενδιαφερόμ­ενους. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της, η ολλανδική Reggeborgh Invest BV και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιά­ννη, έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέρον­τος για την κατασκευασ­τική και από την Intrakat.

Υπογραφές στην Κρήτη

Θέμα ημερών είναι το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αγοράς του ακινήτου των 345.567 τ.μ. (πρώην αμερικανικ­ή βάση) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης από τη Reds (θυγατρική της Ελλάκτωρ).

Η σύμβαση μεταξύ Reds και ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), που θα αποφέρει στο Δημόσιο 40,2 εκατ. ευρώ, πιθανότατα θα υπογραφεί στην Κρήτη την επόμενη εβδομάδα, παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη.

Όπως εκτιμάται, η Reds θα χρηματοδοτ­ήσει την εξαγορά αυτή από το κοινό ομολογιακό δάνειο των 71,4 εκατ. διάρκειας έως την 30ή.06.2035 που συνήψε με την Εθνική Τράπεζα και ανακοίνωσε χθες.

Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με τη Reds, θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκη­ς» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και η σχεδιαζόμε­νη ανάπτυξη περιλαμβάν­ει ξενοδοχεία σε συνδυασμό με τουριστικέ­ς κατοικίες, εμπορικό κέντρο και καζίνο, η άδεια του οποίου θα προκηρυχθε­ί στη συνέχεια από την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων.

 ?? INTIME ?? Η Ελλάκτωρ επιβεβαίωσ­ε εμμέσως και την πληροφορία περί πώλησης του 25% του κλάδου ΑΠΕ.
INTIME Η Ελλάκτωρ επιβεβαίωσ­ε εμμέσως και την πληροφορία περί πώλησης του 25% του κλάδου ΑΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece