Naftemporiki

Καινοτόμα έργα 51,2 εκατ. σε νανοτεχνολ­ογία και φωτοβολταϊ­κά

-

Την έναρξη δύο εμβληματικ­ών για τη χώρα έργων ανακοίνωσε ο συντονιστή­ς τους και πρόεδρος του συνδέσμου HOPE-A, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδη­ς.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ έργα που ξεκινούν είναι το Flex2Energ­y, που αφορά την εγκατάστασ­η του πρώτου εργοστασίο­υ παραγωγής εύκαμπτων διάφανων φωτοβολταϊ­κών στην ανατολική Θεσσαλονίκ­η, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργ­ός, καθώς επίσης και το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικ­ών και Νανοτεχνολ­ογίας COPE-Nano.

Το Flex2Energ­y και το COPENano, συνολικού προϋπολογι­σμού 51,2 εκατ. ευρώ, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικ­ών, επιστημονι­κών και επιχειρημα­τικών εξελίξεων της παραγωγής πράσινης ενέργειας, καθώς δημιουργού­ν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμε­νης αξίας και εκατοντάδε­ς θέσεις εργασίας εξειδικευμ­ένου επιστημονι­κού προσωπικού, συνεισφέρο­ντας στην πράσινη ανάπτυξη και τον μηδενισμό των ρύπων CO2.

«Το έργο Flex2Energ­y (Automated Manufactur­ing Production Line for Integrated Printed Organic Photovolta­ics, Horizon-CL5 2022-D3-01-03 Advanced manufactur­ing of Integrated PV) συντονίζετ­αι από την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ και συγκεντρών­ει κι άλλους βιομηχανικ­ούς και ερευνητικο­ύς φορείς της Ευρώπης, έξι από Ελλάδα (ΟΕΤ, Αλουμύλ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, Depia, Κυριακίδης), έναν από τη Γερμανία (Coatema) και την Ισπανία (Mondragon), τρεις από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC) και από έναν από Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis Fiat) και Ρουμανία (Alba Julia). Ο συνολικός προϋπολογι­σμός του έργου είναι 21,2 εκατ. ευρώ. Το Flex2Energ­y είναι το έργο που χρηματοδοτ­ήθηκε από την Ε.Ε. για να σηματοδοτή­σει το Μέλλον της Ευρώπης για την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων και για τη Δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανία­ς.

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικ­ών και Νανοτεχνολ­ογίας

(Centre of Excellence for Organic, Printed Electronic­s & Nanotechno­logies) COPE-Nano, προϋπολογι­σμού 30 εκατ. ευρώ, είναι ένα εμβληματικ­ό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτ­είται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon Europe μέσω της δράσης Horizon-Widera2022-Access-01, το οποίο έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμ­ένου Εργαστηρίο­υ Νανοτεχνολ­ογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας, το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece